Linkovi

Osnivač "Čuvara zakletve" osuđen za kovanje zavere i podsticanje pobune zbog upada u Kongres


Stjuart Rouds osnovao je desničarsku grupu "Čuvari zakletve" 2009. godine
Stjuart Rouds osnovao je desničarsku grupu "Čuvari zakletve" 2009. godine

VAŠINGTON - Stjuart Rouds, osnivač desničarske militantne grupe "Čuvari zakletve", osuđen je krivično delo kovanja zavere i podsticanja pobune zbog upada u Kongres 6. januara i pokušaja da se poništi poraz tadašnjeg predsednika Donalda Trampa na izborima 2020.

Druga optužena, Keli Megs, takođe je u utorak proglašena krivom za kovanje zavere i podsticanje pobunu, dok su Kenet Harelson, Džesika Votkins i Tomas Koldvel oslobođeni optužbi.

Rouds, koji nosi povez na oku nakon što je slučajno pucao sebi u lice sopstvenim pištoljem, jedan je od najistaknutijih od oko 900 optuženih u vezi sa napadom.

Desničarsku grupu "Čuvari zakletve" osnovao je 2009. godine, a članovi su i penzionisani vojnici, policajci. Pripadnici te grupe često su se pojavljivali na protestima naoružani.

U slučaju napada na Kapitol, tužioci su rekli da su Rouds i drugi optuženi planirali silom da spreče Kongres da potvrdi Bajdenovu pobedu na izborima, te da su optuženi u obližnjem hotelu u Virdžiniji okupili naoružanu grupu i oružje koje je moglo brzo da se prebaci u Vašington ako zatreba.

Tokom suđenja svedočilo je pedeset očevidaca.

Rouds i drugi optuženi su negirali da su planirali bilo kakav napad ili pokušavali da blokiraju Kongres da potvrdi izborne rezultate.

Tužioci su, međutim, prezentovali njegove tekstualne poruke, među kojima i one da mu je žao što nije doneo puške u Vašington 6. januara i da bi mogao da obesi predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi o lampu.

Još četiri člana "Čuvara zakletve" optužena za kovanje zavere i pobunu trebalo bi da izađu pred sud u decembru.

Članovima druge desničarske grupe pod nazivom "Ponosni momci", uključujući njenog bivšeg predsednika Enrikea Tarija, takođe će se suditi u decembru po optužnici za isto krivično delo.

XS
SM
MD
LG