Linkovi

Izveštaj Senata: Obaveštajni i bezbednosni propusti pre i tokom napada na Kapitol


ARHIVA - Učesnici nereda posle upada u kompleks američkog Kongresa, 6. januar 2021. godine
ARHIVA - Učesnici nereda posle upada u kompleks američkog Kongresa, 6. januar 2021. godine

Dva odbora američkog Senata u utorak su izdala zajednički izveštaj u kojem se iznose detalji o "brojnim obaveštajnim i bezbednosnim propustima" uoči i tokom napada na kompleks američkog Kongresa 6. januara 2021. godine.

“6. januar 2021. godine nije predstavljao samo napad na zgradu Kapitola, već i na demokratiju. Organi zaduženi za obezbeđivanje i zaštitu kompleksa Kapitola i svi koji su bili na terenu tog dana nisu bili pripremljeni za veliki napad, uprkos tome što su bili svesni da postoji mogućnost nasilja", navodi se u izveštaju.

ARHIVA - Nacionalna garda obezbeđuje zgradu Kongresa posle upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa
ARHIVA - Nacionalna garda obezbeđuje zgradu Kongresa posle upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa

Senatski Odbori za unutrašnju bezbednost i za propise i proceduru u februaru su pokrenuli dvostranačku istragu napada i održali pretrese na kojima su svedočili šefovi policije Kapitola i drugih agencija za sprovođenje zakona, kao i aktuelni i bivši zvaničnici Pentagona i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost. Takođe su razmotrili hiljade dokumenata i pisane izjave 50 pripadnika policije Kapitola.

“Jedan od ključnih faktora koji je doprineo tragičnim događajima 6. januara bio je propust obaveštajne zajednice da adekvatno analizira, proceni i organima za sprovođenje zakona podeli informacije o mogućem nasilju i poznatim pretnjama po Kapitol i članove Kongresa tog dana", ocenjuje se u izveštaju.

Dodaje se da su ti obaveštajni propusti obuhvatali i to što Federalni istražni biro (FBI) i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost nisu izdali procenu pretnje uprkos "pozivima na nasilje u Kapitolu koji su upućeni na internetu". Takođe, obaveštajne službe policije Kapitola nisu informisale njene pripadnike o pretnjama nasiljem.

Kompleks američkog Kongresa napadnut je dok su članovi raspravljali o potvrdi izborne pobede predsednika Džoa Bajdena. Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa su probile policijske kordone i upale u zgradu, dok su članovi Kongresa bili primorani da se sklone na bezbedno.

Nacionalna garda uspela je da uspostavi kontrolu nad kompleksom, a članovi Kongresa su se vratili da potvrde Bajdenovu pobedu.

"Učesnici nereda, koji su pokušavali da prekinu zajedničku sednicu Kongresa, upali su u zgradu Kapitola, vandalizovali i krali imovinu i rasturali kancelarije. Napali su pripadnike organa za sprovođenje zakona i ugrozili bezbednost i živote izabranih lidera naše nacije. Tragično, sedam pojedinaca među kojima su i tri policajca, na kraju su izgubili živote", ističe se u izveštaju.

ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa u zgradi Kongresa
ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa u zgradi Kongresa

Takođe se zvaničnici zaduženi za bezbednost Kongresa kritikuju zato što nisu zatražili pomoć Nacionalne garde pre 6. januara, a kritikuje se i sam proces upućivanja takvog zahteva s obzirom na to da su pripadnici garde stigli u kompleks Kapitola četiri sata nakon što su učesnici nereda probili barikade.

U izveštaju se preporučuje da se ti procesi učine efikasnijim, uz osnivanje obaveštajnog ureda u policiji Kapitola, dok se od obaveštajnih agencija traži da preispitaju način na koji postupaju prema objavama na društvenim mrežama u kojima se preti nasiljem.

Takođe se traži da se osigura da u policiji Kapitola ima dovoljno pripadnika i osoblja i da imaju potrebnu obuku i opremu.

"Lideri policije Kapitola nisu utvrdili sveoobuhvatan plan za obezbeđivanje zajedničke sednice Kongresa, između ostalog i gde će policajci biti raspoređeni. Takođe im nisu dali adekvatnu zaštitnu opremu ili obezbedili obuku", navodi se u izveštaju.

Policija Kapitola saopštila je u utorak da je unapred znala da će 6. januara biti velikih demonstracija u kompleksu Kapitola, ali da dostupni obaveštajni podaci nisu ukazivali da će "protesti velikog obima prerasti u veliki napad na zgradu Kapitola s obzirom na to da nije bilo specifičnih, kredibilnih obaveštajnih informacija o takvom napadu".

“Ni policija Kapitola, ni FBI, Tajna služba, policija prestonice Vašintona ili drugi organi za sprovođenja zakona nisu znali da hiljade učesnika nemira planira da napadne američki Kapitol. Dostupni obaveštajni podaci jednostavno nisu podržavali taj zaključak", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG