Linkovi

Tramp se vraća na Fejsbuk i Instagram posle dvogodišnje zabrane


Tramp je novembra 2022. objavio trku za Belu kuću 2024. godine
Tramp je novembra 2022. objavio trku za Belu kuću 2024. godine

SAN FRANCISKO - Kompanija Meta, koja je vlasnik platformi Fejsbuk i Instagram, saopštila je da će u narednim nedeljama vratiti nalog bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, nakon dvogodišnje suspenzije. Trampu su nalozi uninuti nakon nereda njegovih pristalica na Kapitolu 6. januara 2021.

Obnavljanje naloga moglo bi da pomogne Trampu, koji je u novembru najavio da će se još jednom kandidovati za Belu kuću 2024. On ima 34 miliona pratilaca na Fejsbuku i 23 miliona na Instagramu, platformama koje su ključna sredstva za političku komunikaciju i prikupljanje sredstava.

Njegov nalog na Tviteru obnovio je u novembru novi vlasnik Ilon Mask, iako Tramp još nije tamo ništa objavio od januara 2021.

Zagovornici slobode govora kažu da je dobro da javnost ima pristup porukama političkih kandidata, ali kritičari kompaniju Meta optužuju za slabu politiku moderiranja sadržaja. Meta je odgovorila da je postavila nove zaštite kako bi se sprečila kršenja iz prošlosti.

„U slučaju da gospodin Tramp objavi dalje sadržaje koji krše politku, sadržaj će biti uklonjen i on će biti suspendovan na između mesec dana i dve godine, u zavisnosti od težine kršenja“, napisao je Nik Kleg, Metin predsednik za globalne poslove, na blogu.

Odluka je, iako se očekivala, izazvala oštre kritike zagovornika građanskih prava.

Liga za borbu protiv klevete, NAACP, Fri Pres i druge organizacije izrazile su zabrinutost zbog nesposobnosti Fejsbuka da spreči bilo kakve buduće napade na demokratski proces, a Tramp i dalje ponavlja svoju lažnu tvrdnju da je pobedio na predsedničkim izborima 2020.

Drugi su rekli da je to bila ispravna odluka.

Džamil Džafer, izvršni direktor Instituta za prvi amandman na Univerzitetu Kolumbija, smatra da je potez opravdan, iako je ranije podržao odluku da se suspenduje Trampov nalog.

„Javnost ima interes da direktno čuje kandidate za političke funkcije“, rekao je Džafer.

Trampov nalog i drugi povezani sa njim na Fejsbuku i Instagramu bili su suspendovani na neodređeno vreme, posle upada njegovih pristalica u Kongres i pokušaja da spreče da se potvrdi rezultat predsedničkih izbora - za koje je Tramp mesecima pre toga, u zapaljivim izjavama, tvrdio da su pokradeni.

Nije poznato hoće li Tramp iskoristiti priliku da se vrati na Fejsbuk i Instagram.

Tramp nije poslao nijedan novi tvit otkako je povratio svoj nalog na Tviteru, rekavši da bi više voleo da se drži sopstvene aplikacije Trut Social. Ali portparol njegove kampanje rekao je prošle nedelje za Fok njuz didžital da će povratak na Fejsbuk „biti važan alat za kampanju 2024. da dopre do birača“.

U postu na svojoj mreži, Tramp se osvrnuo na odluku da mu se vrate Fejsbuk i Instagram nalozi i rekao: „Tako nešto više nikada ne bi trebalo da se desi aktuelnom predsedniku ili bilo kome drugom ko ne zaslužuje odmazdu!“

Nije naveo da li će i kada ponovo početi da objavljuje na Meta platformama.

XS
SM
MD
LG