Linkovi

Sanders podržao Bajdena, demokrate spremne za duel s Trampom


Džozef Bajden i Berni Sanders tokom debate u studiju Si En Ena (CNN) u Vašingtonu, 15. marta (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Džozef Bajden i Berni Sanders tokom debate u studiju Si En Ena (CNN) u Vašingtonu, 15. marta (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden, verovatni demokratski kandidat za predsednika na izborima u novembru, zvanično je dobio podršku svog doskorašnjeg rivala u borbi za nominaciju stranke Bernija Sandersa.

To je potez koji bi mogao da doprinese ujedinjenju Demokratske stranke, pred izbore na kojima će Bajdenov protivnik biti aktuelni predsednik Donald Tramp.

Sanders, vatreni borac za progresivne ciljeve, koji je prošle nedelje obustavio kampanju za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, priključio se Bajdenu na onlajn skupu u okviru kampanje, naglašavajući da je pandemija koronavirusa razlog da se stranka ujedini.

Pre četiri godine, Sanders je tadašnju kanidatkinju Demokratske stranke Hilari Klinton podržao tek na leto, pred održavanje Demokratske nacionalne konvencije.

Bajden je pre izbijanja epidemije koronavirusa već stekao značajnu prednost protiv Sandersa, koji je prošle nedelje odlučio da prekine kampanju, rekavši da ne vidi način da osvoji nominaciju.

Ostalo je međutim nejasno koliko brzo će Sanders, koji je ekstremno popularan među liberalnim mladim glasačima, stati iza Bajdena, koga uglavnom podržavaju stariji umereniji birači.

“Tvoja podrška mi znači mnogo", rekao je Bajden Sandersu, kada su se pojavili jedan pored drugog na zvaničnoj stranici Bajdenove kampanje.

Bivši potpredsednik nazvao je Sandersa “najsnažnijim glasom za poštenu i pravedniju Ameriku”.

Čak i pre Sandersove podrške, Bajdenov izborni štab krenuo je da kontaktira progresivne grupe koje se zalažu za pitanja kao što su klimatske promene i rasna jednakost, u pokušaju da premosti dugotrajne tenzije između umerenog i progresivnog krila stranke.

Tramp je, s druge strane, preko društvenih medija, pokušao da odvuče Sandersove pristalice od Bajdena, aludirajući da je Sandersa iz trke izbacio demokratski establišment.

XS
SM
MD
LG