Linkovi

Demokratska debata: Bajden i Sanders prvi put jedan-na-jedan


Pretendenti na predsedničku nominaciju Demokratske stranke senator Berni Sanders i bivši potpredsednik SAD Džo Bajden
Pretendenti na predsedničku nominaciju Demokratske stranke senator Berni Sanders i bivši potpredsednik SAD Džo Bajden

Dva preostala kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i liberalni senator iz Vermonta Berni Sanders učestvovaće u nedelju veče u debati, u svetlu vanredne situacije u zemlji i svetu zbog pandemije koronavirusa.

To je njihovo prvo direktno sučeljavanje u kampanji za predsedničku nominaciju demokrata.

U poslednjoj debati, pre tri nedelje, širenje koronavirusa se nije mnogo pominjalo, ali će to pitanje verovatno dominirati večerašnjim sučeljavanjem. Širenje zaraze u SAD i svetu dovelo je do usporavanja globalnog avio-saobraćaja, potresa na finansijskim tržištima i pokrenulo pitanja o sposobnosti aktuelnog predsednika Donalda Trampa da vodi naciju kroz dug period neizvesnosti.

U debati 25. februara u Južnoj Karolini je uz Bajdena i Sandersa učestvovalo još petoro kandidata, koji su se u međuvremenu povukli iz izborne trke, dok su mnogi podržali Bajdenovu kandidaturu.

Debata u nedelju veče je prilika za Bajdena i Sandersa da pokažu liderske veštine pred možda najvećom TV publikom u dosadašnjoj predizbornoj kampanji, a očekuje se da će isticati da imaju pravo iskustvo, temperament i politiku da vode zemlju kroz krizu.

“Ovakvih trenutaka nema prečesto u kampanji i ovo je savršena prilika da pokažu milionima da poseduju neophodne osobine", kaže bivši portparol i savetnik predsednika Baraka Obame, Robert Gibs.

Planovi za održavanje debate značajno su izmenjeni zbog širenja koronavirusa. Demokratski nacionalni komitet prvo je objavio da će biti održana bez publike u studiju, a zatim da će biti premeštena iz Finiksa, u Arizoni gde se u utorak održavaju unutarstranački izbori, u televizijski studio u prestonici Vašingtonu. Jedan od moderatora debate morao je da se povuče zato što je bio u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirus.

Bajden je trenutno favorit za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke, posle ubedljivih pobeda na unutarstranačkim izborima širom zemlje. Bivši potpredsednik ima prednost u odnosu na Sandersa po broju delegata, koji na stranačkoj konvenciji u julu zvanično biraju predsedničkog kandidata demokrata.

Debata se održava uoči primarnih izbora u utorak u Ilinoisu, Ohaju, Arizoni i Floridi.

Senator Sanders, samoproklamovani demokratski socijalista, ima podršku mladih i liberalnih birača, ali nije uspeo da pridobije veći broj glasova drugih grupa, naročito Afroamerikanaca.

Sandersovi savetnici priznaju da senator iz Vermonta ima težak put do nominacije. Međutim, Sanders je najavio da će u debati ispitivati Bajdena o podršci ratu u Iraku, multilateralnim trgovinskim sporazumima i tome šta je preduzimao da se okonča ogromna nejednakost u Americi.

XS
SM
MD
LG