Linkovi

Berni Sanders suspendovao kampanju za predsedničku nominaciju


ARHIVA - Senator iz Vermonta Berni Sanders na jednom od mitinga tokom kampanje (Foto: AFP/Jeff Kowalsky)
ARHIVA - Senator iz Vermonta Berni Sanders na jednom od mitinga tokom kampanje (Foto: AFP/Jeff Kowalsky)

Nezavisni Senator iz Vermonta Berni Sanders objavio je da obustavlja svoju kampanju za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, tako da je bivši potpredsednik Džozefa Bajdena postao verovatni demokratski kandidat koji će se suprotstaviti predsedniku Donaldu Trampu na izborima 3. novembra.

"Put do pobede je praktično nemoguć", rekao je Sanders u obraćanju preko interneta iz svoje kuće u Burlingtonu, u Vermontu.

"Zaključio sam da ova borba za demokratsku nominaciju neće biti uspešna, tako da sam odlučio da danas objavim da prekidam kampanju".

Sedamdeset-osmogodišnji Sanders, demokratski socijalista, koji je u poslednjih nekoliko godina uspeo da svojom progresivnom agendom pomeri stranku ulevo, vodio je na početku trke za nominaciju, ali se sve preokrenulo posle stranačkih izbora u Južnoj Karolini, krajem februara, kada su se umerene demokrate ujedinile u podršci za Bajdena.

Ubrzo zatim su iz trke - neposredno pred "super utorak" - izašli preostali umereni demokratski kandidati.

Posle izlaska iz trke Sandersa, koji je bio poslednji Bajdenov rival, sada je jasno da će se za predsednika na izborima u novembru nadmetati 77-godišnji bivši potpredsednik, i 73-godišnji Tramp, koji pokušava da osvoji drugi četvorogodišnji mandat.

Tokom Sandersovog obraćanja javnosti putem društvene mreže Tviter - oglasio se američki predsednik Donald Tramp.

"Berni Sanders je odustao. Zahvaljujući Elizabet Voren. Da nije bilo nje, Berni bi pobedio u skoro svakoj državi na 'super utorak'. Ovo se okončalo baš kao što su demokrate i Demokratski nacionalni komitet želeli, kao i fijasko sa pokvarenom Hilari. Bernijeve pristalice treba da priđu republikancima!", napisao je Donald Tramp na Tviteru.

Sanders i Džozef Bajden, bivši potredsednik Sjedinjenih Država, i kandidat koji je vodio u trci za Trampovog rivala na predsedničkim izborima zakazanim za 3. Novembar 2020, za sada su prekinuli kampanju - dok su istovremeno desetine američkih država odložile primarne izbore. Država Viskonsin ih je, uprkos pozivima na odlaganje, održala u utorak.

XS
SM
MD
LG