Linkovi

Pandemija odložila izbor predsedničkog kandidata demokrata


Kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke Berni Sanders i Džo Bajden
Kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke Berni Sanders i Džo Bajden

Demokratska stranka je zbog pandemija koronavirusa za avgust odložila stranačku konvenciju, na kojoj se formalno bira predsednički kandidat za izbore u novembru.

Konvencija je trebalo da bude održana od 13. do 17. jula u Milvokiju, u Viskonsinu, a sada će početi 17. avgusta.

U trenutnoj klimi neizvesnosti, verujemo da je najpametniji pristup da se izdvoji dodatno vreme za praćenje situacije, kako bi smo najbolje pripremili stranku za bezbednu i uspešnu konvenciju", saopštio je izvršni direktor Komiteta za konvenciju Demokratske stranke Džo Solmoneze.

Favorit za osvajanje predsedničke nominacije demokrata, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden prethodno je rekao da bi bilo teško zamisliti da će se konvencija održati sredinom jula kao što je bilo prvobitno planirano.

Izborna trka za predsedničkog kandidata demokrata još nije okončana, a glavni Bajdenov rival je senator iz Vermonta Berni Sanders. Zbog koronavirusa, odloženi su unutarstranački izbori u više od 10 država, dok Bajden posle glasanja u više država ima najveći broj delegata, koji na stranačkoj konvenciji formalno biraju predsedničkog kandidata.

Predsednički kandidat Republikanske stranke je ponovo predsednik Donald Tramp. Stranačka konvencija republikanaca, na kojoj će formalno biti potvrđena Trampova kandidatura, biće održana od 24. do 27. avgusta u Šarlotu, u Severnoj Karolini.

XS
SM
MD
LG