Linkovi

Održani primarni izbori u Viskonsinu uprkos pandemiji


Građani čekaju na red za glasanje u Milvokiju gde je bilo otvoreno samo 5 od 180 biračkih mesta
Građani čekaju na red za glasanje u Milvokiju gde je bilo otvoreno samo 5 od 180 biračkih mesta

Stanovnici savezne države Viskonsin glasali su na primarnim izborima za demokratskog predsedničkog kandidata uprkos preporuci o socijanom distanciranju. Birači odlučuju ko će u novembru izaći na crtu Donaldu Trampu - bvši potpredsednik Džo Bajden ili senator iz Vermonta Berni Sanders.

U Viskonsinu je do sada potvrđeno 2400 slučajeva zaraženih koronavirusom, a 84 osobe su preminule.​

Demokratski guverner Viskonsina Toni Evers naredio je u ponedeljak da primarni izbori budu odloženi za jun. Ali je konzervativni Vrhovni sud države Viskonsin preinačio njegovo naređenje, pošto su republikanci u državnoj skupštini zatražili da sud razmotri odluku guvernera.

Vrhovni sud SAD je takođe odlučio da se brojanje glasova produži do narednog ponedeljka, umesto da bude zaključeno u utorak, kako bi se mogli prebrojati i glasovi pristigli poštom.

Red ispred biračkog mesta u Milvokiju
Red ispred biračkog mesta u Milvokiju

Broj glasačkih mesta u Viskonsinu je ipak bio smanjen jer su mnogi koji su se prijavili da rade na izborima od toga odustali, iz straha da se ne zaraze koronavirusom.

U Milvokiju, najvećem gradu u državi Viskonsin, bilo je otvoreno samo pet od planiranih 180 biračkih mesta. Ali, birači su stajali u dugačkim redovima poštujući preporuku o društvenom distanciranju. Neki su čekali i dva i po sata da bi mogli da glasaju.

Više od deset američkih saveznih država je odložilo primarne izbore za demokratskog predsedničkog kandidata koji su bili zakazani za april i maj, kako bi glasanje moglo da se sprovede bezbedno.

Demokrate su najavile da će konvenciju, na kojoj se bira predsednički kandidat, pomeriti za kraj avgusta. Bajden tretutno vodi po broju delegata u odnosu na Sandersa.

XS
SM
MD
LG