Linkovi

Bajdenov "super utorak": Teksas i dominacija na jugu, Sandersu Kalifornija


Kandidat za predsednilčku nominaciju Demokratske stranke Džo Bajden tokom obraćanja pristalicama na skupu u Los Anđelesu (Foto: Reuters-Kyle Grillot)
Kandidat za predsednilčku nominaciju Demokratske stranke Džo Bajden tokom obraćanja pristalicama na skupu u Los Anđelesu (Foto: Reuters-Kyle Grillot)

Trka za predsedničku nominaciju demokratske stranke, u kojoj je na početku učestvovalo više od 20 kandidata, posle takozvanog "super utorka" - kada se glasalo u 14 saveznih država i Američkoj Samoi, praktično se svela na dva imena - bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena i nezavisnog senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

Bajden je pobedio u devet država, uključujući i Teksas, u kojem je na raspolaganju 228 delegata, što je bilo iznenađenje, jer je skoro svako istraživanje na nacionalnom nivou pokazivalo da Sanders ima solidno vođstvo u toj državi. Bajden je dominirao na jugu, ostvarivši pobede u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Alabami, Oklahomi, Tenesiju i Arkanzasu, a pobedio je i u Minesoti i u Masačusetsu.

Sanders je trijufmovao u Kaliforniji, državi sa najviše delegata (415), Koloradu, Juti i "svom" Vermontu.

U sredu ujuto, trka u Mejnu je i dalje bila suviše tesna da bi se proglasio pobednik, a u vođstvu su takođe Bajden i Sanders.

Sanders je u utorak uveče na mitingu u Vermonu bio samouveren i poručio ne samo da će osvojiti demokrtasku nominaciju, nego i da će pobediti republikanskog predsednika Donalda Trampa.

"Ne možete da pobedite istom starom politikom. Potrebna nam je nova politika, koja ujedinjuje radničku klasu u politički pokret, koja uvodi mlade ljude u naš politički pokret, i koja će u novembru dovesti do najveće izlasnosti na izbore u američkoj političkoj istoriji", rekao je Sanders.

Bajdenove pobede, tri dana posle ubedljivog trijumfa u Južnoj Karolini, unele su mu novu snagu u trci za izlazak na megdan Tramp u novembru. Bajden je u Južnoj Karolini do pobede stigao zahvaljujući ogromnoj podršci Afroamerikanaca.

Pre Južne Karoline, delovalo je da je kampanja bivšeg potpredsednika bila u problemu, s obzirom da je završio tek četvrti u Ajovi, peti u Nju Hempširu i drugi, ali sa velikim zaostatkom, u Nevadi. Međutim, neposredno posle trijufma u Južnoj Karolini dobio je podršku troje bivših rivala u trci, nekadašnjeg gradonačelnika Saut Benda u Indijani Pita Butidžidža, senatorke iz Minesote Ejmi Klobučar i bivšeg kongresmena iz Teksasa Beta O'Rurka.

"Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu 'super utorak' bez razloga", rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu, pre nego što se i znalo da će pobediti u Teksasu.

"Ovde sam da vam kažem da smo i te kako živi i budite uvereni, ovaj kampanja izbaciće Donalda Trampa iz Bele kuće".

Prve izlazne ankete najavile su da će bivši potpredsednik SAD na jugu zemlje ponovo imati snažnu podršku afroameričkih birača, koji su mu pomogli da ostvari ubedlljivu pobedu prošle subote u Južnoj Karolini.

Sanders, samoproklamovani demokratski socijalista i nezavisni senator koji je vodio u anketama na nacionalnom nivou, nadao se da će na izborima u utorak napraviti ogroman korak ka osvajanju nominacije demokrata.

Sanders je u utorak veče, pred pristalicama u Vermontu, poručio da je "apsolutno uveren da će osvojiti predsedničku nominaciju".

Senator Berni Sanders na mitingu u Vermontu
Senator Berni Sanders na mitingu u Vermontu

"I porazićemo najopasnijeg predsednika u istoriji zemlje", rekao je Sanders.

Na glasačkom listiću prvi put se našao i milijader i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je, osim pobede na kokusima na teritoriji Američka Samoa, ostvario razočaravajući rezultat na izborima. Zbog toga je u sredu odlučio da odustane od predsedničke kandidature i da podrži Bajdena.

Pored Blumberga, Sanders i Bajden imali su tokom "super utorka" ozbiljnijeg rivala i u senatorki iz Masačusetsa Elizabet Voren, nekadašnjoj profesorki na Univerzitetu Harvard.

Voren je u jednom trenutku bila među favoritima za demokratsku nominaciju, ali ni posle "super utorka" nije uspela da pobedi u nekoj državi, a doživela je i poraz u "svom" Masačusetsu, gde je završila treća, iza Bajdena i Sandersa.

Ona se nada da će osvojiti nominaciju na samoj konvenciji u Milvokiju, sredinom jula, pod uslovom da nijedan kandidat ne dođe do neophodnih 1.991 delegata, što se nije dogodilo još od 1952.

U izlaznim anketama, koje je sprovela TV mreža CNN u Virdžiniji i Severnoj Karolini, ogromna većina birača rekla je da im je važnije da se izabere kandidat koji mođže da porazi predsednika Trampa u novembru, nego da se pronađe kandidat s kojim se slažu u političkim stavovima o važnim pitanjima. U Albami, Mejnu i Severnoj Karolini, birači su rekli da im je preovlađujući osećaj u ovoj predsedničkoj trci da su besni na Trampa, a ne samo nezadovoljni poslom koji obavlja.

Trampa ne znaima ko će mu se suprotstaviti u novembru

Tramp skoro svakodnevno komentariše demokratsku trku, i daje negativne nadimke potencijalnim demokratskim rivalima, nazivajući Sandersa "Ludi Berni", Bajdena "Uspavani Džo", a Blumberga "Mini Majk".

U utorak, Tramp je rekao da će rado voditi debatu s bilo kojim od demokrata u nedeljama pred izbore 3. novembra, kada ta stranka odluči o svom kandidatu.

"Ko god da je, ne zanima me. Suprotstavićemo im se", rekao je Tramp novinarima i dodao:

"Debatovaću sa bilo kojim od njih, rado. Vrlo rado".

Predsednik SAD je takođe rekao da "nema sumnje da demokratski establišment pokušava da oduzme pobedu Sandersu".

"Nema nikakve sumnje", rekao je Tramp.

XS
SM
MD
LG