Linkovi

Berni Sanders pobednik na kokusima u Nevadi


Berni Sanders na mitingu u Las Vegasu, 21. februara 2020.
Berni Sanders na mitingu u Las Vegasu, 21. februara 2020.

Senator Berni Sanders učvrstio je status favorita u trci za demokratsku predsedničku nominaciju pošto je, po svemu sudeći, odneo ubedljivu pobedu na kokusima u Nevadi. Džo Bajden je na putu da osvoji drugo mesto, što bi dalo novu nadu njegovoj posustaloj kampanji.

Sanders, senator iz Vermonta, dobio je podršku raznovrsne grupe birača – mladih, sredovečnih, Latinoamerikanaca, članova sindikata i belih, visoko obrazovanih žena u Nevadi, što pokazuje znake da se njegova biračka baza proširila.

Stvorili smo koaliciju koju čini više generacija, visa rasa, koja će odneti pobedu ne samo u Nevadi nego i širom zemlje”, poručio je Sanders obraćajući se pristalicama u San Antoniju u Teksasu.

Sanders ima oko 44% glasova iz Nevade pošto su prijavljeni rezultati sa 11% glasačkih jedinica, iako su rezultati sporo pristizali. Bajden je na dalekom drugom mestu sa 25% ali ipak ispred bivšeg gradonačelnika Indijane, Pita Butidžidža koji ima 15% glasova.

Pobeda u Nevadi će dodatno ojačati kandidaturu Sandersa, posle dobrih rezultata u Ajovi i Nju Hempširu. Ankete sa biračima pokazuju snažnu podršku planu univerzalne zdravstvene zaštite koju bi finansirala vlada (“Mediker” za sve) – koji predlaže Sanders.

Bivšem potpredsedniku Bajdenu je očajnički bio potreban dobar rezultat posle slabih rezultata na prvim stranačkim kokusima i izborima, gde nije dospeo dalje od četvrtog mesta.

Blumberg ulazi u trku

Početkom oktobra, potpredsednik Džo Bajden i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren predvodili su u trci demokrata u istraživanjima javnog mnjenja. Ali, njihova podrška je opala, dok se Sanders probio do vrha, a bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg ušao u trku ulažući stotine miliona dolara u oglašavanje koje mu je obezbedilo brz skok u rezultatima anketa.

Prema tim istraživanjima javnog mnjenja, drugi glavni kandidati u Nevadi su bili senatorka iz Minesote Ami Klobučar i milijarder Tom Stejer.

Klobučar je iznenadila u Nju Hempširu zauzevši treće mesto na kraju, nakon čega je slavila u svojoj kampanji kao podcenjena koja je "pobedila očekivanja na svakom koraku na svom putu".

XS
SM
MD
LG