Linkovi

Demokratski predsednički kandidati kažu da lider u trci Berni Sanders ne može da pobedi Trampa


Bivši gradonačelnik Njujorka Majk Blumberg, bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž, senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, senator iz Vermonta Berni Sanders, bivši potpredsednik Džo Bajden i senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar (s leva) posle debate u Čarlstonu
Bivši gradonačelnik Njujorka Majk Blumberg, bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž, senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, senator iz Vermonta Berni Sanders, bivši potpredsednik Džo Bajden i senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar (s leva) posle debate u Čarlstonu

Kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke obrušili su se na trenutno vodećeg u trci senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, tokom oštre debate u utorak uveče, poručujući da bi samoproklamovani demokratski socijalista izgubio od repulikanskog predsednika Donalda Trampa na novembarskim izborima, ukoliko ga partija bude nominovala.

"Berni će izgubiti od Donalda Trampa i Predstavnički dom i Senat biće (republikanski)", rekao je bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg tokom 10. demokratske predsedničke debate na bini u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, četiri dana pred subotnje važne primarne izbore u toj američkoj saveznoj državi.

Sanders je uzvratio podacima nacionalnih istraživanja, prema kojima bi u poslednjih 50 potencijalnih duela protiv Trampa, on pobedio aktuelnog predsednika u 47.

Gledajući pravo u Sandersa, Blumberg je odgovorio:

"Da li možete da zamislite umerenog republikanca kako glasa za njega?"

Druga kandidatkinja, senatorka iz Masačusesa Elizabet Voren, koja je dugo Sandersova saveznica, izjavila je da bi ona bila bolja predsednica od Bernija, dodajući da bi mogla da unapredi ciljeve progresivne politike koju dele, za šta on ne bi bio u stanju.

Sandersovi protivnici neprekidno su napadali 78-godišnjeg zakonodavca, prigovarajući mu zbog programa državnog zdravstenog osiguranja koji bi mogao da košta 60 hiljada milijardi dolara u narednih 10 godina i ukidanja privatnog zdravstvenog osiguranja, koje 160 miliona Amerikanaca trenutno koristi da plaća svoje račune. Takođe, napadali su ga zbog protivljenja zakonima u Kongresu, prema kojima bi proizvođači oružja bili odgovorni za nasilje izazvano upotrebom vatrenog oružja u SAD.

Sanders je branio svoj plan "Zdravstvena zaštita za sve" (Medicare for All), rekavši da bi on mogao da smanji cene zdravstvene zaštite za milione Amerikanaca. U vezi sa zakonom o oružju, rekao je da je to "bilo loše glasanje".

Sanders, dugogodišnji senator iz Vermonta, države na severoistoku SAD, nalazi se na vrhu nacionalnih istraživanja javnog mnjenja među demokratskim glasačima, ali njegovi protivnici za nominaciju Demokratske stranke kažu da je u raskoraku sa značajnim delom američkih glasača.

Oni tvrde da su Sandersovi planovi za oštro povećanje državnih troškova za zdravstvenu zaštitu i obrazovanje - previše skupi. U intervjuima koje je dao ove nedelje, Sandersovi protivnici takođe su napali njegovo višedecenijsko mišljenje o levičarskim državnicima - poznatom Fidelu Kastru na Kubi i revolucionarnom predsedniku Nikaragve Danijela Ortegu, za šta tvrde da je neodbranjivo i da bi predstavljalo političku katastrofu za demokrate na izborima 2020.

U intervjuu koji je dao prošlog vikenda, Sanders je hvalio Kastrov program opismenjavanja na Kubi, uprkos dugotrajnim osudama koje su iz SAD stizale zbog Kastrovih kršenja ljudskih prava.

Stari video snimci na kojima Sanders, tada gradonačelnik Burlingtona u Vermontu, i njegovih poseta Kubi i Nikaragvi, ponovo su se pojavili u javnosti, pokazujući njega kako hvali napredak u socijalitičkim zemljama, prave problem Sandersu pred njegov drugi pokušaj da pobedi u trci za Belu kuću.

Uz to, u večeri kokusa u Nevadi prošle nedelje, Vašington post objavio je da su američki obaveštajni zvaničnici informisali Sandersa da ruski predsednik Vladimir Putin planira da mu pomogne da pobedi u trci za kandidata demokrata, nadajući se da će tako Tramp imati lakšeg protivnika na izborima za predsednika SAD.

Na vrhuncu debate, Blumberg je je to upotrebio protiv Sandersa rekavši:

"Vladimir Putin misli da treba da bude predsednik Sjedinjenih Država i zbog toga Rusija vama pomaže (da budete nominovani) kako biste izgubili od njega".

Sanders je odgovorio:

"Hej, gospodine Putin, verujte mi - ukoliko ja budem predsednik, vi se više nećete mešati u američke izbore".

Debata je takođe održana samo sedam dana pre nego što demokratski birači izlaze na glasanje u 14 država na takozvani "Super utorak", kada će biti dodeljena trećina svih dem okratskih delegata za nominaciju.

Sanders je dobio najviše pojedinačnih glasova u prve tri države u kojima su održana glasanja - Ajovi, Nju Hempširu i Nevadi, zbog čega je sada pritisak na njegovim protivnicima da mu bar jedan od njih uputi ozbiljan izazov u narednih sedam dana, ili će se svi suočiti sa situacijom da Sanders ostvari nedostižnu prednost u broju delegata koji će glasati za njegovu nominaciju na konvenciji u Milvokiju, sredinom jula.

Demokrate dodeljuju delegate proporcionalno pu zavisnosti od ishoda pojedinačnih glasova u 50 država i američkih teritorija, ne kao republikanci, na čijim primarnim izborima pobednik uglavnom dobija sve delegate u jednoj državi, ukoliko dobije najviše glasova. Takav sistem pruža priliku Sandersu da dobije nove delegate čak iako ne bude prvi u nekoj državi.

Bivši potpredsednik Džozef Bajden ima malu prednost u odnosu na Sandersa u poslednjim anketama u Južnoj Karolini, koja dodeljuje 54 delegata za nacionalnu konvenciju. Međutim, analitičari ne odbacuju mogućnost da Sanders pobedi u državi, gde se glasanje održava tri dana, pre "Super utorka", kada je u igri 1.357 delegata.

Bajden, koji je u jednom trenutku vodio u nacionalnim anketama u trci da se suprotstavi Trampu u novembru, završio je drugi u Nevadi, daleko iza Sandersa, a još niže u Ajovi i Nju Hempširu.

XS
SM
MD
LG