Linkovi

Bajden ubedljiv u Ilinoisu, Arizoni, Floridi, uvećava prednost po broju delegata


Džozef Bajden tokom govora u svojoj kući u Vilmingtonu, državi Delaver
Džozef Bajden tokom govora u svojoj kući u Vilmingtonu, državi Delaver

Bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden ostvario je ubedljivu pobedu na stranačkim izborima za predsedničku nominaciju u Floridi i Ilinoisu i Arizoni nad senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom.

Trijumf u Floridi bio je 17. Bajdenova pobeda u poslednje 22 države, posle koje će bivši potpredsednik uvećati vođstvo po broju delegata, koji glasaju za nominaciju na konvenciji Demokratske stranke u julu, u Milvokiju.

Ubedljiva pobeda Bajdena u tri države u utorak znak je da su demokrate spremne da podrže bivšeg potpredsednika kao svog kandidata pred predsedničke izbore 3. novembra, piše Rojters.

Takođe, rezultat na ovim izborima postavlja pitanje hoće li senator iz Vermonta Berni Sanders nastaviti svoju trku za potencijalno mesto u Beloj kući.

Bajden je u govoru, koji je emitovan iz njegovog doma u Delaveru, istakao da je zbog pandemije koronavirusa neophodno liderstvo iz Bele kuće i obratio se Sandersovim, uglavnom mlađim, pristalicama.

"Želim da kažem nešto mladima koje inspiriše senator Sanders: Razumem vas. Znam šta je ulog. Znam šta treba da radimo. Cilj moje kampanje i moj cilj kao predsedničkog kandidata je da ujedinim ovu zemlju".

Pre glasanja, Bajden je vodio sa 898 delegata naspram 745 Sandersa. Da bi osigurao većinu, a samim tim i predsedničku nominaciju neophodan mu je 1.991 glas.

Analitičari procenjuju da bi Bajden po završetku glasanja u utorak mogao da uveća svoju prednost u delegatima na više od 300.

Država koja je u četvrtak trebalo da glasa je Ohajo, ali je tamošnji republikanski guverner Majk Devajn, samo nekoliko sati pre otvaranja biračkih mesta, odložio glasanje za jun, zbog pandemije koronavirusa. Isto su učinile i Merilend, Džordžija, Luizijana i Kentaki.

XS
SM
MD
LG