Linkovi

Sanders prvi u Nju Hempširu, novo razočarenje za Bajdena


Pristalice Bernija Sandersa slave u Mančesteru u Nju Hempširu (Foto: Reuters/Rick Wilking)
Pristalice Bernija Sandersa slave u Mančesteru u Nju Hempširu (Foto: Reuters/Rick Wilking)

Senator iz Vermonta Berni Sanders pobedio je na demokratskim primarnim izborima u Nju Hempširu, a odmah za njim je Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani. Sanders je osvojio 26 odsto glasova, a Butidžidž 24,4.

Senatorka Ejmi Klobučar, koja je, prema ocenama stručnjaka i publike imala dobar nastup u TV debati u petak uveče u Nju Hempširu, zauzela je treće mesto sa skoro 20 odsto glasova.

Nekadašnji favorit Džo Bajden posle kokusa u Ajovi pretrpeo je težak udarac i u Nju Hempširu gde je tek na petom mestu, iza senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren. Svestan da ga čeka razočaravajući rezultat, Bajden je napustio Nju Hempšir pre nego što su počeli da stižu prvi rezultati i otišao da vodi kampanju u Južnoj Karolini.

Broj kandidata za demokratsku nominaciju počeo je da se smanjuje, a tokom večeri iz trke su se povukli biznismen Endru Jeng i senator Majkl Benet.

Posle dva loša rezultata, sve više se postavlja pitanje da li je Džo Bajden u stanju da konsoliduje podršku umerenih demokrata, čiji su se glasovi “odlili” na Butidžidža i Klobučar.

Bajden, koji ima 77 godina, nije dobro prošao u dve prethodne kandidature za predsednika, dok nije postao potpredsednik Baraka Obame sa kojim je pobedio na izborima 2008. Nada se boljem uspehu na izborima 29. februara u Južnoj Karolini, a zatim i seriji primarnih izbora u drugim južnim državama na takozvani “super-utorak” 3. marta, gde ima adut - podršku koju uživa među Afroamerikancima.

Nije gotovo, tek je počelo”, rekao je Bajden pristalicama u Južnoj Karolini.

Rezultati su stizali relativno brzo, a demokrate u Nju Hempširu su uverene da će sve proći glatko za razliku od Ajove, gde je zbog tehničkih problema danima odloženo brojanje glasova i saopštavanje rezultata. Butidžidž je tesno pobedio Sandersa u Ajovi, ali su oba izborna štaba tražila delimično ponovo upoređivanje podataka sa glasačkih mesta.

Na republikanskoj strani, očekuje se da će predednik Tramp lako pobediti na stranačkim izborima, gde mu je rival bio Vilijam Veld, bivši guverner susednog Masačusetsa.

Demokratski glasači u Nju Hempširu imali su pred sobom glasačke listiće sa čak 33 imena, uključujući i kandidate koji su ispali iz trke pre više nedelja. Ali na njima nije bilo ime bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga, milijardera koji je kasno ušao u trku i ne takmiči se formalno ni u jednoj državi pre “super-utorka”, ali se penje u anketama popularnosti na nacionalnom nivou.

Berni Sanders, koji ima 78 godina, pre četiri godine je ubedljivo pobedio Hilari Klinton u Nju Hempširu sa 60 odsto glasova, ali ipak nije uspeo da osvoji stranačku nominaciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG