Linkovi

Da li je u SAD dozvoljena samoodbrana ako neko greškom pokuca na vrata vaše kuće?


Kuća Endrjua Lestera ispred koje je upucan Ralf Jarl (AP Photo/Charlie Riedel)
Kuća Endrjua Lestera ispred koje je upucan Ralf Jarl (AP Photo/Charlie Riedel)

KANZAS SITI, MIZURI - Endrju Lester je već otišao na spavanje kada je oko 22h čuo zvono na vratima. Ustao je, zgrabio pištolj i otišao da proveri. Videvši crnca koji je delovao kao da drži kvaku od ulaznih vrata, 84-godišnji belac je počeo da puca, saopštila je policija. Bez pitanja.

Lester je policiji rekao da veruje da neko pokušava da provali u njegovu kuću.

To uverenje – iako pogrešno – moglo bi da postane suština njegove odbrane, jer se Lester suočava sa optužbama za ranjavanje vatrenim oružjem 16-godišnjeg Ralfa Jarla, nagrađivanog učenika koji je otišao na pogrešnu adresu u Kanzas sitiju u nameri da pokupi mlađu braću.

Rafl Jarl
Rafl Jarl

Ovaj slučaj je fokus stavio na jednu od najčešćih politika samoodbrane u SAD - pravo da se branite u sopstvenom domu. Većina država dozvoljava stanovnicima da upotrebe fizičku silu ako se osete ugroženima u svojoj kući.

Kakav je zakon o samoodbrani u Mizuriju?

Zakon Misurija iz 2007. dozvoljava građanima da upotrebe silu pod određenim okolnostima, uključujući i protiv nekoga ko „pokuša da nezakonito uđe u stan, prebivalište ili vozilo“.

Zakon, koji je podržalo Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA), usvojen je velikom većinom u tadašnjoj republikanskoj skupštini.

"Taj propis osigurava da stanovnici Misurija koji poštuju zakon neće biti kažnjeni kada koriste silu da brane sebe i svoju porodicu od napada u sopstvenoj kući ili vozilu“, rekao je tadašnji guverner, republinakac Met Blant.

Profesor Robert Spicer sa Univerziteta u Njujorku, koji se bavi oružanim nasiljem, kaže da zakon u Mizuriju dozvoljava širok spektar upotrebe sile.

Recimo, taj zakon je opravdao Marka i Patrišu Mekloski, kada su tokom protesta crnaca zbog ubistva Džodrža Flojda, ispred svoje kuće demonstrantima pretili oružjem. Oboje su se izjasnili krivima za prekršaj, ali ih je guverner pomilovao.

U slučaju Endrjua Lestera, koji se predao vlastima, takođe se vidi da je policiji rekao da se osećao ugroženim.

"Lester je izjavio da je otvorio unutrašnja vrata, video muškarca crnca visokog oko 180 cm kako pokušava da otvori spoljašnja vrata. Kazao je da veruje da neko pokušava da mu provali u kuću i pucao je dvaput u roku od nekoliko sekundi kako je otvorio vrata. Policiji je rekao i da se na smrt uplašio", navodi se u izjavi.

Navodno, njih dvojica nisu razmenili nijednu reč pre pucnjave. Jarl je rekao policiji da je zvonio, a ne pokušavao da otvori vrata. Kazao je da ga je Lester upucao u glavu, a pošto je pao na zemlju, još jednom u ruku. Kada je krenuo da beži, Lester mu je dobacivao "Nemoj da dolaziš ovde".

Neki pravni eksperti kažu da bi Lester mogao da iskoristi zakon u Mizuriju i tvrdi da je hteo da se brani u svojoj kući, ali tužilaštvo veruje da nije imao osnova da veruje da Jarl pokušava da mu provali u dom.

Policijska fotografija Endrjua Lestera (Kansas City Police Department/Handout via REUTERS)
Policijska fotografija Endrjua Lestera (Kansas City Police Department/Handout via REUTERS)

"Ništa u zakonu ne dozvoljava nekome da prvo puca, a onda postavlja pitanja kada mu neko pokuca na vrata. To rade poštari svakodnevno, oni koji isporučuju raznu robu, deca koja nešto prodaju", kaže Ari Frajlič, direktor Gifords centra za prevenciju oružanog nasilja.

Slični slučajevi

Sličan zakon postoji i na Floridi, a pažnju je privukao 2012. kada je ubijen 17-godišnji crnac Trejvon Martin. U njega je pucao policajac Džordž Cimerman, kome je Martin delovao sumnjivo dok je prolazio krajem kojim je Cimerman patrolirao. Martin je bio nenaoružan. Policajac je oslobođen optužbi na osnovu zakona o samoodbrani.

Međutim, bilo je i drugačijih ishoda.

Advokati Trevisa i Grega Mekmajkla i Vilijama Brajanta, koji su ubili crnca Ahmada Arberija dok je džogirao, tvrdili su da je to učinjeno u verovarnju da su ugroženi i da treba da se brane. Oni su rekli da su jurili za Arberijem jer su mislili da je provalnik, a da su pucali u njega kada su pomislili da će ih napasti. Svi su proglašeni krivim za ubistvo.

U subotu, samo dva dana pošto je Jarl ranjen, ubijena je devojka koja je tražila kuću prijatelja u Njujorku i parkirala se na pogrešnoj adresi.

Kejlin Gilis vozila se po ruralnom mestu Hebron i kada se parkirala na pogrešnoj adresi, vlasnik kuće Kevin Monahan, izašao je na trem i ispalio dva metka.

Optužen je za ubistvo drugog stepena. Država Njujork nema zakon koji dozvoljava silu u samoodbrani.

XS
SM
MD
LG