Linkovi

Tužilac: Postoji "rasna komponenta" u ranjavanju crnca koji je kucao na vrata pogrešne kuće


Ralf Jarl je otpušten iz bolnice na kućno lečenje (Foto: Reuters/Lee Merritt)
Ralf Jarl je otpušten iz bolnice na kućno lečenje (Foto: Reuters/Lee Merritt)

Belac star 84 godine iz Kanzas sitija optužen je za ranjavanje crnca tinejdžera koji je greškom pokucao na vrata njegove kuće u nameri da pokupi mlađu braću.

Tužilac Zakari Tompson rekao je na konferenciji za novinare da postoji "rasna komponenta" u napadu Endrjua Lestera na 16-godišnjeg Ralfa Jarla. Ali, ništa u optužnici ne ukazuje na to da je napad rasno motivisan, rekao je Tompson.

"Razumemo da je to frustrirajuće, ali vas uveravam da pravosudni sistem radi i da će nastaviti da radi", kaže tužilac.

Tinejdžer je otpušen iz bolnice na kućno lečenje.

Kako se odigrao incident?

Jarl, nagrađivani đak i član državnog benda, trebalo je da pokupi dvojicu mlađe braće, kada se oko 10 sati uveče pojavio na vratima pogrešne kuće.

Lester je prišao vratima i upucao Jarla u čelo, a potom još jednom u desnu ruku.

Nije bilo nikakve verbalne razmene pre pucnjave, pokazuju zvanični dokumenti. Ali, pošto je ranjen, Jarl je počeo da beži, a Lester je za njim vikao "nemoj da dolaziš ovde".

Policijska fotografija Endrjua Lestera (Foto Reuters/Kansas City Police Department/Handout)
Policijska fotografija Endrjua Lestera (Foto Reuters/Kansas City Police Department/Handout)

Kako se navodi, tinejdžer je kucao na mnoga vrata tražeći pomoć pre nego što je zaista i našao nekoga ko je pozvao policiju.

Potpredsednica SAD Kamala Haris napisala je na Tviteru da nijedno dete ne treba da živi u strahu da će biti ranjeno zato što je kucalo na pogrešna vrata.

"Moj suprug i ja se molimo zajedno sa porodicom Ralfa Jarla, dok se on bori za svoj život", napisala je potpredsednica SAD.

Advokat Ben Kramp, koji je zastupao porodice Džordža Flojda, Ahmada Arberija i Brijane Tejlor, kaže da ga je porodica ranjenog dečaka angažovala.

On je u saopštenju naveo da je predsednik SAD Džo Bajden telefonirao Jarlovoj porodici i da je rekao da se "moli za Ralfovo zdravlje i za pravdu".

"Oružani napadi na nenaoružane crnce moraju da prestanu. Naša deca treba da se osećaju bezbedno, a ne kao meta", naveo je Kramp.

Jarlovi prijatelji i porodica planiraju da održe protest u utorak uveče u Kanzas sitiju.

XS
SM
MD
LG