Linkovi

Pritisak na Džordža Flojda se činio razumnim, svedočio bivši policajac


ARHIVA - Policajci iz Mineapolisa Tomas Lejn i Aleksandar Kueng hapse Džordža Flojda ispred prodavnice u kojoj je upotrebio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara, 25. maja 2020.
ARHIVA - Policajci iz Mineapolisa Tomas Lejn i Aleksandar Kueng hapse Džordža Flojda ispred prodavnice u kojoj je upotrebio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara, 25. maja 2020.

Prikovati Džordža Flojda licem uz zemlju, na ulici u Miniapolisu, tokom hapšenja u maju 2020. činilo se razumnim u tom trenutku, svedočio je u ponedeljak Tomas Lejn, jedan od trojice bivših policajaca Mineapolisa kojima se sudi da su prekršili Flojdova građanska prava.

Lejn je bio treći od trojice optuženih koji su izašli da svedoče u svoju odbranu pred federalnim sudom u Sent Polu, pošto se tereti da je Flojdu uskratio pravo da dobije medicinsku pomoć posle hapšenja. Odgovarajući na pitanja svog advokata Erla Greja, Lejn je poroti ispričao kako je pozvao hitnu pomoć nakon što je video da Flojdu usta krvare, pošto se otimao i pokušavao da se otrgne Lejnu i drugom policajcu koji je nastojao da ga uvuče na zadnje sedište policijskog automobila.

Postao je emotivan kada se prisetio kako je pomogao da se Flojd prenese na nosila, i video njegovo lice nakon što je crnac prestao da se pomera.

Nije izgledao dobro," rekao je Lejn, dok mu je glas podrhtavao.

Druga dvojica optuženih, 36-godišnji Tou Tao i 28-godišnji Džej Alekander Kueng, svedočili su prošle sedmice i rekli da se povinovali autoritetu Dereka Šovina, najiskusnijeg policajca na mestu događaja. Lejn, koji je sedeo Flojdu na gležnjevima, i Kueng, koji mu je pritiskao butine, bili su početnici, samo nekoliko dana posle završenog treninga.

Snimak sa mobilnog telefona na kojem Šovin, koji je belac, kleči na Flojdovom vratu više od devet minuta, dok Flojd moli za život, izazvao je ogromne proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti. Šovin je prošle godine osuđen na odvojenom državnom suđenju za ubistvo Flojda na 22 ipo godine zatvora, a u decembru se izjasnio krivim po federalnim optužbama za kršenje Flojdovih građanskih prava.

Tužioci su rekli da su policajci dužni da vode računa o bilo kome u pritvoru, a trojica muškaraca su prekršila pravila svoje obuke i zdravog razuma, jer nisu učinili više da pomognu Flojdu. Lejn se može čuti na video snimcima kamere sa tela, kako pita svoje kolege da li treba da prevrnu Flojda da leži na boku, nešto za šta su policajci obučeni da bi izbegli poziciono gušenje.

Šovin je odbacio taj predlog i nastavio da kleči na Flojdovom vratu dok Flojd polako gubi svest, a prolaznici vrište na policajce da mu provere puls. "OK, verovatno" - priseća se Lejn svog odgovora. "U tom trenutku je to delovalo razumno, mislili smo - ovaj tip je van kontrole." Rekao je da je verovao da će hitna pomoć stići svakog trenutka.

ARHIVA - Bivši policajci Mineapolisa Aleksandar Kueng, Tomas Lejn i Tou Tao na fotografiji šerifove kancelarije okruga Henepin u Minesoti, 3. juna 2020.
ARHIVA - Bivši policajci Mineapolisa Aleksandar Kueng, Tomas Lejn i Tou Tao na fotografiji šerifove kancelarije okruga Henepin u Minesoti, 3. juna 2020.

Istakao je da nije mogao da vidi Flojdu lice tokom čitavih devet minuta. Lejn je ušao u zadnji deo kola hitne pomoći i izvršio reanimaciju Flojda prema instrukcijama osoblja hitne pomoći. Tužioci su ranije pozvali medicinske stručnjake koji su rekli da bi Flojd skoro sigurno preživeo da se prevrnuo na bok nakon što je bio vezan.

Tao i Kueng su dodatno optuženi za kršenje Flojdovih prava u ulozi policajaca, tako što nisu intervenisali da zaustave Šovinovu upotrebu prekomerne sile.

Obojica su rekli da pretpostavljaju da je Šovin znao šta radi posle skoro dve decenije u policiji i da nisu shvatili da je sila prekomerna. Policijska uprava Miniapolisa otpustila je svu četvoricu policajaca. "Saznao sam iz novina da sam otpušten, narednog dana, dok sam čitao novine na parkingu Sabveja (lanac sendvičarnica)," rekao je Lejn.

XS
SM
MD
LG