Linkovi

Sva trojica optuženih osuđena za zločine iz mržnje protiv Ahmada Arberija


ARHIVA - Mural u čast Ahmada Arberija u Brunzviku u Džordžiji.
ARHIVA - Mural u čast Ahmada Arberija u Brunzviku u Džordžiji.

Trojica muškaraca osuđenih za ubistvo Ahmada Arberija proglašena su u utorak krivim za federalni zločin iz mržnje zbog kršenja Arberijevih građanskih prava, i činjenice da su ga napali zato što je crnac.

Porota je donela odluku nakon višesatnog razmatranja optužbi protiv oca i sina, Grega i Trevisa Mekmajkla i njihovog komšije Vilijama "Rodija" Brajana.

Tokom suđenja, tužioci su pokazali oko dvadesetak tekst poruka i postova na društvenim mrežama u kojima su Trevis i Brajan Mekmajkl koristili rasističke uvrede i pogrdne komentare o crncima. Federalni istražni biro (FBI) nije mogao da pristupi telefonu Grega Mekmajkla jer je bio zaštićen šifrom.

Optuženi su uzeli pištolje i uskočili u kamionet kojim su pratili Arberija, nakon što su ga videli kako trči u njihovom komšiluku, u pregrađu Brunzvika u saveznoj državi Džordžiji, u februaru 2020.

Brajan se pridružio poteri u svom kamionetu i snimio mobilnim telefonom Trevisa Mekmajkla kako puca i ubija Arberija. Ubistvo je postalo deo većeg nacionalnog obračuna sa rasnom nepravdom, nakon što se video snimak pojavio na internetu dva meseca kasnije.

Mekmajkl i Brajan izjasnili su se da nisu krivi po optužbama za zločin iz mržnje. Advokati odbrane su tvrdili da njih trojica nisu jurili i ubili Arberija zbog njegove rase, već su postupili na osnovu ozbiljne, iako pogrešne, sumnje da je Arberi počinio krivična dela u njihovom komšiluku.

Porota od osam belaca, troje crnaca i jednog Hispanoamerikanca primila je slučaj u ponedeljak, nakon jednonedeljnog suđenja u američkom Okružnom sudu u Brunzviku.

Policija je ustanovila da Arberi nije imao oružje niti nosio bilo kakav ukradeni predmet. Tužioci su rekli da je voleo da džogira i da je samo trčao napolju.

Mekmajklovi i Brajan, osuđeni za ubistvo prošle jeseni na sudu u Džordžiji, izjasnili su se da nisu krivi po federalnim optužbama.

XS
SM
MD
LG