Linkovi

Ubici Ahmada Arberija i njegovom ocu doživotni zatvor zbog zločina iz mržnje


Vanda Kuper-Džons i Markus Arberi, roditelji Ahmada Arberija, tokom obraćanja medijima u Džordžiji (Foto: AP/Lewis M. Levine)
Vanda Kuper-Džons i Markus Arberi, roditelji Ahmada Arberija, tokom obraćanja medijima u Džordžiji (Foto: AP/Lewis M. Levine)

Otac i sin Gregori i Trevis Mekmajkl - belci, osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora, a njihov komšija Vilijam "Rodi" Brajan - takođe belac - na 35 godina, zbog federalnog zločina iz mržnje - ubistva crnca Ahmada Arberija, koji je 2020. ubijen iz vaterenog oružja, dok je džogirao u naselju u saveznoj državi Džordžija, u slučaju koji je primer rasističkog nasilja i tragedija koje nastaju kada građani bespotrebno uzimaju pravdu u svoje ruke.

Trideset-šestgodišnjem Trevisu, koji je bio mehaničar u Obalskoj straži, njegovom 66-gdišnjem ocu Gregoriju, bivšem policajcu iz okruga Glin, koji je kasnije radio i za kancelariju lokalnog tužioca, i Brajanu, 52- godišnje mehaničaru, presude su izrečene u ameičkom Okružnom sudu u primorskom gradu Brunsviku, u Džordžiji.

ARHIVA - Trevis Mekmajkl
ARHIVA - Trevis Mekmajkl

Njih trojica već služe doživotne kazne pošto su osuđeni za ubistvo na suđenju u državi Džordžija prošlog novembra. Makmajklovi su osuđeni na doživotni zatvor bez prava na uslovnu slobodu, dok je Brajanu ostavljena ta mogućnost.

Sva trojica su potom u februaru osuđena na osnovu federalnih optužnica za kršenje Arberijevih građanskih prava, zato što su ga napali na rasnoj osnovi, kao i za pokušaj otmice, a Mekmajklovi su takođe proglašeni krivim za upotrebu vatrenog oružja.

Njima je u ponedeljak na odvojenim saslušanjima kazne na osnovu federalnih optužnica izrekla sudija Lisa Godbi Vud. Prvo ročište je bilo za mlađeg Mekmajkla, kome je Vud rekla da joj se u pamćenje urezao video snimak napravljen mobilnim telefonom na kojem se vidi kao Trevis puca u 25-godišnjeg Arberija iz neposredne blizine.

"Postupili ste zbog boje kože gospodina Arberija", rekla je sudija Trevisu Mekmajklu.

Gregori McMichael, koji je svedočio pre nego što mu je izrečena presuda, rekao je Arberijevoj porodici da se moli da pronađu „mir Božji“.

„Gubitak koji ste pretrpeli je neopisiv“, rekao je on dok su neki od Arberijevih rođaka brisali suze u prepunoj sudnici, u kojoj je bio i lider za građanska prava Džesi Džekson.

„Siguran sam da vam moje reči veoma malo znače, ali želim da vas uverim da nikada nisam želeo da se bilo šta od ovoga dogodi. Tog dana nije bilo zlobe u mom srcu ili srcu mog sina".

Stariji Mekmajkl izvinio se svom sinu, koji je odbio priliku da svedoči, i svojoj ženi, koja je počela da jeca, ali se nije posebno izvinila Arberijevoj porodici.

Sudija je rekao da Brajan zaslužuje kraću kaznu od Mekmajklova jer nije poneo pištolj u poteru.

Brajan je kasnije rekao sudu:

„Drago mi je što sam konačno dobio priliku da kažem Arberijevoj porodici i prijateljima koliko mi je žao zbog onoga što mu se dogodilo tog dana".

Sudija Vud je tokom izricanja presude Trevisu Mekmajklu naglasila da je on imao "pošteno suđenje".

„I sudu nije promaklo da je to bila vrsta procesa, kakav Ahmad Arberi nije imao pre nego što je ubijen“, rekla je sudija.

Mekmajklovi su naoružani puškama jurili Arberija u svom kamionetu 23. februara 2020. godine, pošto je prošao pored njihove kuće. Brajan im se priključio u poteri vozeći svoj kamionet i zabeležio mobilnim telefonom kada je Mekmajkl pucao u Arberija. Mekmajklovi su rekli policiji da su pomislili da je Arberi pljačkaš, a policijskom istragom utvrđeno je da je bio nenaoružan i da nije počinio nikakvo krivično delo. Njegova porodica saopštila je da je džogirao.

XS
SM
MD
LG