Linkovi

Policijsko prebijanje Tajrija Nikolsa: "Ako ne donesete zakon, pišete još jednu čitulju"


Protest građana u Memfisu posle objavljivanja policijskog snimka prebijanja 29-godišnjeg crnca Tajrija Nikolsa
Protest građana u Memfisu posle objavljivanja policijskog snimka prebijanja 29-godišnjeg crnca Tajrija Nikolsa

MEMFIS -Nenaoružani crnac umire nakon što ga je policija brutalno prebila, što je sve zabeleženo kamerom. Policajci koji su to radili su otpušteni. Nakon detaljnog uvida u dokaze, protiv počinilaca se brzo podnose krivične prijave.

Istraga, odgovornost i optužbe.

Ovo je često najviše čemu se crnci mogu nadati dok nastavljaju da stradaju. Policija je širom SAD, prema podacima organizacija koje prate statistiku i traže reformu policije, u proseku ubila tri osobe dnevno od 2020. godine.

Fatalni susret 29-godišnjeg crnca Tajrija Nikolsa sa policajcima u Memfisu, u Tenesiju, zabeležen na video snimku objavljenom u petak uveče, očigledan je podsetnik da napori da se reformiše policija nisu uspeli da spreče epidemiju brutalnosti.

Pre skoro 32 godine, divljačko prebijanje Rodnija Kinga od strane policije u Los Anđelesu pokrenulo je poziv na promene.

Od tada se ponavljaju u neprekidnom ritmu, isprekidane smrću Amadua Dijala u Njujorku, Oskara Granta u Ouklendu, Majkla Brauna u Fergusonu i mnogih drugih.

Ubistvo Džordža Flojda u Mineapolisu 2020. godine, snimljeno mobilnim telefonom, izazvalo je proteste na nacionalnom nivou i iniciralo promene federalnih zakona u njegovo ime. Ipak, nije uspelo da se promeni najvažnije - da se stvori atmosfera u kojoj crnci veruju policiji, ne plaše je se i međusobno se uvažavaju.

„Potrebna nam je javna bezbednost, zar ne? Potrebna nam je policija za borbu protiv rasprostranjenog kriminala. Takođe, ne želimo da nas ljudi, koji su se zakleli da će nas štititi, brutalno prebijaju zbog bilo kakvog prekršaja", rekao je Džejson Tarner, pastor hrišćanske crkve u Memfisu.

Isečak sa video snimka na kojem se vidi Tajri Nikols, zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja, i prebijen od strane petorice policajaca
Isečak sa video snimka na kojem se vidi Tajri Nikols, zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja, i prebijen od strane petorice policajaca

Petorica crnih policajaca otpušteni su i optuženi za drugostepeno ubistvo i druga krivična dela u slučaju smrti Nikolsa, koji je zaustavljen zbog navodnog saobraćajnog prekršaja.

Zvaničnici sa različitih nivoa poručili su rekli da Nikolsovo ubistvo ukazuje na potrebu za snažnijim reformama koje idu dalje od promene pravila o upotrebi sile i podsticanja građana da podnose žalbe. Predsednik Džo Bajden pridružio se liderima za građanska prava u pozivima na akciju.

„Da bismo napravili stvarnu promenu, policajci moraju odgovarati ako prekrše svoje zakletve. Moramo da izgradimo trajno poverenje između pripadnika organa reda, od kojih velika većina časno nosi bedž, i zajednica kojima su se zakleli da će služiti, “, rekao je predsednik.

U Memfisu već postoje preporuke za ponašanje policajaca iz 2021, a sada je potrebna obuka za deeskalaciju. Policajcima je rečeno da ograniče upotrebu sile, iscrpe sve alternative pre nego što pribegnu smrtonosnoj sili i prijave svaku upotrebu sile. Tenesi je takođe preduzeo mere: zakon savezne države sada zahteva od policajaca da intervenišu kako bi zaustavili zlostavljanje, i da prijave prekomernu silu od strane svojih kolega.

Policija Memfisa je, u neobično transparentnom potezu, takođe objavila koja je rasa najviše bila izložena upotrebi prekomerne sile - ispostavilo se da su crnci u većoj meri bili tome izloženi tokom 2019, 2020. i 2021. Oni su bili oštećeni u skoro 86% zabeleženih upotreba oružja, pendreka, biber spreja, fizičkih premlaćivanja i drugih oblika primene sile u 2021.

U Memfisu je samo ove godine od prekomerne upotrebe sile stradalo sedam osoba.

Slučaj Nikols otkriva neprijatnu istinu: smrti Džordža Flojda, Brijane Tejlor i Rejšarda Bruksa izazvale su proteste, ali reforme nisu značajno smanjile stradanje crnaca od strane policije.

Države su odobrile skoro 300 zakona o reformi policije nakon Flojdovog ubistva, stvarajući civilni nadzor nad policijom, organizovale više obuka protiv pristrasnosti, uvele stroža ograničenja upotrebe sile i alternative hapšenjima u slučajevima koji uključuju osobe sa mentalnim bolestima, pokazuju podaci Centra za istraživačko novinarstvo Hauard na Univerzitetu Merilend.

Uprkos pozivima da se „ukine finansiranje policije“, Asošiejted pres je otkrio da su budžeti neznatno smanjeni, uglavnom usled pandemije koronavirusa. Budžeti su se povećali i angažovano je više službenika za neka velika odeljenja, uključujući Njujork.

Zakon o pravdi u policiji Džordža Flojda i dalje stoji zaglavljen u Kongresu. Taj zakon bi zabranio rasno profilisanje, zabranio gušenje i upad u stan bez kucanja, ograničio prenos vojne opreme policijskim upravama i olakšao podizanje optužnica protiv policajaca koji su prekršili pravila.

Predsednik SAD je izjavio da će apelovati na Kongres da usvoji ovaj zakon, a apele su uputili i sveštenik i aktivista Al Šarpton i predsednik NAACP-a Derik Džonson.

"Ako ne donesete zakon, pišete još jednu čitulju“, rekao je Džonson.

Protest posle smrti Tajrija Nikolsa u Memfisu
Protest posle smrti Tajrija Nikolsa u Memfisu

„Promena pravila ne menja ponašanje“, rekla je Kejti Rajan, šefica Kampanje Nula - grupe stručnjaka koji rade na okončanju policijskog nasilja. „Kultura policijske uprave mora da se bazira na stvarnoj primeni politike, a ne samo da se kaže da postoji pravilo".

Petorica optuženih policajaca — Tadarijus Bin, Demetrijus Hejli, Dezmond Mils mlađi, Emit Martin treći i Džastin Smit — bili su deo takozvane jedinice Škorpion - koja će odlukom policije Memfisa biti ukinuta. Zbog incidenta je otpušten i šesti policajac.

Sindikat policije Memfisa izrazio je saučešće Nikolsovoj porodici, uz ocenu da nikad ne odobrava zlostavljanje bilo kojeg građanina niti bilo kakvu zloupotrebu položaja".

Demonstranti su izašli na ulice Memfisa da protestuju zbog Nikolsove smrti.

„Nije da nam nedostaje konkretnih, razumnih preporuka“, rekao je pastor Erl Fišer. „Ono što nam nedostaje je politička volja i posvećenost strukturalnim promenama".

XS
SM
MD
LG