Linkovi

Brnabić u Briselu: Nadam se pozitivnijem izveštaju o vladavini prava


Susret premijerke Srbije Ane Brnabić (L) i Tanje Fajon (D)
Susret premijerke Srbije Ane Brnabić (L) i Tanje Fajon (D)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je sa evropskim zvaničnicima razgovarala o međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, dijalogu Srbije i Kosova i o reformama koje Srbija treba da sprovede na putu ka Evropskoj uniji.

"Nadam se pozitivnijem izveštaju o vladavini prava" rekla je premijerka Srbije, javlja agencija Fonet.

Kada je reč o vladavini prava, Brnabić je rekla da je Srbija u toj oblasti mnogo uradila i istakla da je to u ovom mandatu Vlade, kako se izrazila, apsolutni prioritet", za raziliku od prethodnog mandata, kada je na prvom mestu bila digitalizacija.

Podsetila je da je započet proces ustavnih reformi u oblasti pravosuđa, kao i da je u Srbiji usvojena Medijska strategija i akcioni plan za njeno sprovođenje, zbog čega očekuje, kako je navela, bolji izveštaj evropskih institucija o napretku Srbije u oblasti vladavine prava.

Brnabić se sastala sa poslanicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Ona je i jedna od zvanica večere, koju za predstavnike zemalja Zapadnog Balkana organizuje šef evropske diplomatije Borelj.

Ukazala je da će teme tog skupa, između ostalog, biti saradnja država regiona i investicioni plan Evropske unije za Zapadni Balkan.

"Važno je za sve građane regiona da pričamo o konstruktivnim temama, a manje o temama koje nas razdvajaju, ali biće i njih", rekla je Brnabić novinarima u Briselu, javlja Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG