Linkovi

Pahor: Širenje EU na Zapadni Balkan je geopolitička hitnost


Predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto Fonet)

Predsednik Slovenije Borut Pahor sastao se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i poručio da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu biti očuvani jedino brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju. Slovenija od 1. jula predsedava EU.

Pahor je rekao da Slovenija želi da ukaže liderima EU na potrebu da se pravi nova strategija proširenja, koja treba da istakne geopolitičku dimenziju tog procesa.

"Moramo da pokažemo neke nove, sveže procese strategije širenja EU i poguramo proces reformi u državama kandidatima, da do proširenja EU dođe što pre. Širenje EU na Zapadni Balkan je geopolitička hitnost, to proširenje mora da se ostvaruje brže. Bilo bi sjajno kad bi, više ili manje istovremeno, u EU ušle sve zemlje Zapadnog Balkana", konstatovao je Pahor, prenosi Fonet.

On je ocenio da postoji "zabrinjavajući umor EU" u vezi sa procesom proširenja, a da istovremeno na Zapadnom Balkanu više ne postoji poverenje u evropsku perspektivu kakvo je bilo pre 15 godina.

Pahor je rekao da je sa Vučićem, u oviru priprema za samit lidera EU na Brdu kod Kranja u ponedeljak, najduže razgovarao o stavovima za promenu granica na Zapadnom Balkanu i dodao da je "potrebno razumevanje Brisela da je proširenje EU na Zapadni Balkan rešenje za mir i bezbednost".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ključna tema razgovora sa Pahorom bio predstojeći samit na Brdu kod Kranja i da je Srbiji važna podrška Slovenije na putu ka EU.

Vučić je kazao da se razgovaralo i o pitanju Kosova i da je Pahoru preneo da je za dijalog i protiv zamrznutog konflikta.

"Mi želimo da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela, spremni smo za dijalog uvek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Da li ćemo u tome uspeti - ne mogu da garantujem, jer za tango je potrebno dvoje. Videćemo šta o tome misli druga strana", ukazao je Vučić.

Predsednik Srbije je optužio velike sile za stav da je "Srbija zgažena i da mora tako da se ponaša", ocenivši da te iste zemlje izmišljaju nepostojeće principe kako bi se Srbiji nametnula nečija volja, prenosi Fonet.

Vučić je rekao da je na delu "brutalno licemerje" dela zapadnih sila, "koje nemaju nikakve principe", nego ih izmišljaju po potrebi, poput priče o nepromenjivosti granica.XS
SM
MD
LG