Linkovi

Poruka Orbanu: Poštujte prava seksualnih manjina ili napustite Evropsku uniju


Mađarski premijer Viktor Orban sa premijerima Malte Robertom Abelom i Bugarske Rumenom Radevim na samitu EU u Briselu (Foto: Reuters/Olivier Hoslet)
Mađarski premijer Viktor Orban sa premijerima Malte Robertom Abelom i Bugarske Rumenom Radevim na samitu EU u Briselu (Foto: Reuters/Olivier Hoslet)

Poštujte prava seksualnih manjina ili napustite Evropsku uniju”, poručio je holandski premijer Mark Rute predsedniku mađarske vlade Viktoru Orbanu u jeku napetosti zbog zakona koji u školskom sistemu te zemlje zabranjuje korišćenje materijala za koji se procenjuje da promoviše homoseksualnost.

Nekoliko učesnika diskusije govorilo je o najžešćim napetostima među 27 lidera Evropske unije u poslednjih nekoliko godina koje su se dogodile u četvrtak, izvestila je agencija Rojters.

"Bilo je silovito - prožimalo me je osećanje da se ne može dešavati tako nešto. Radilo se o vrednostima za koje se zalažemo”, izjavio je Rute novinarima u petak.

Rekao sam mu da prestane sa tim i povuče zakon. A ako vam se ne dopada i ukoliko ostajete pri tome da ne delite evropske vrednosti - treba da razmislite o ostanku u Evropskoj uniji”, preneo je Rute detalje razgovora sa mađarskim premijerom Orbanom.

Zakon sadrži odredbe, čija je svrha prema tvrdnjama predlagača, da decu zaštite od pedofilije - što je belgijski premijer Aleksander de Kru ocenio kao primitivizam.

Evropska unija od Orbana traži da ukine zakon, poslednji u nizu, pošto su prethodno u Mađarskoj usvojene restriktivne mere u vezi sa medijima, sudijama, akademicima i migrantima.

Mađarska će se sada, najverovatnije, suočiti sa pravnim izazovom pred najvišim sudom Evropske unije.

Sedamnaest od 27 lidera EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, potpisalo je zajedničko pismo kojim su potvrdili posvećenost zaštiti prava seksualnih manjina.

Svi smo vrlo jasno ukazali kojih se temeljnih vrednosti pridržavamo”, rekla je Merkel.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da se radi o borbi za očuvanje civilizacije i kulture.

Ksavijer Betel, premijer Luksemburga, izjavio je da bi zvaničnoj Budimpešti trebalo da bude umanjen priliv novčanih sredstava Evropske unije – što je mehanizam koji se primenjuje na članice koje krše demokratska pravila.

Betel, luksemburški zvaničnik neskrivene homoseksualne orijentacije, rekao je da je uz Poljsku Orbana u diskusiji podržala i Slovenija.

Vreme je da Brisel testira novu procedure. Novac je uglavnom ubedljiviji od razgovora“, ukazao je premijer Luksemburga.

Osmišljen je pošto su konzervativne vlade Poljske i Mađarske godinama pokrivale jedna drugu kako se ne bi našle na meti sankcija zbog ugrožavanja demokratskih vrednosti i ljudskih prava u okviru EU.

Mađarski premijer Viktor Orban, pre susreta iza zatvorenih vrata sa premijerima EU u četvrtak, izjavio je da zakon ne predstavlja napad na homoseksualce, već roditeljima garantuje pravo da odlučuju o seksualnom obrazovanju svoje dece.

Orban, koji je u Mađarskoj na vlasti poslednjih jedanaest godina, a sledeće ga očekuju izbori, sve žustrije promoviše tradicionalne katoličke vrednosti koje su se, kako tvrdi, našle pod pritiskom liberalnog Zapada.

XS
SM
MD
LG