Linkovi

Crnogorski parlament usvojio Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola


Arhiva - detalj sa Parade ponosa u Crnoj Gori
Arhiva - detalj sa Parade ponosa u Crnoj Gori

Glasovima poslanika vladajućih DPS i Socijaldemokrata i njihovih kolega iz opozicione Socijaldemokratske partije, u srijedu je u crnogorskom parlamentu usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Čestitka američke ambasadorke u Crnoj Gori

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke uputila je čestike povodom usvajanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

“Čestitam na usvajanju istorijskog zakona. To je važan iskorak za jednakost i toleranciju. Rasplet kakav dolikuje mesecu Ponosa", napisala je Rajnke na društvenoj mreži Tviter.

Glasovima poslanika vladajućih DPS i Socijaldemokrata i njihovih kolega iz opozicione Socijaldemokratske partije, u srijedu je u crnogorskom parlamentu usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu bila je potrebna podrška 41 od 81 poslanika, a danas je podržan glasovima 42 poslanika, uz pet glasova protiv, od ukupno 47 prisutnih poslanika.

Zakon nisu podržali predstavnici većine opozicionih partija, kao i predstavnici partija koje zastupaju manjinske narode u crnogorskom parlamentu.


Za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu bila je potrebna podrška 41 od 81 poslanika, a srijedu je podržan glasovima 42 poslanika, uz pet glasova protiv, od ukupno 47 prisutnih poslanika.

Zakon o istopolnom partnerstvu nisu podržali predstavnici većine opozicionih partija, kao i predstavnici partija koje zastupaju manjinske narode u crnogorskom parlamentu.

Marković: Nema mjesta za diskriminaciju

Premijer Duško Marković pozdravio je usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, navodeći da u evropskoj Crnoj Gori nema mjesta za diskriminaciju po osnovu seksualnog opredjeljenja.

„Ovo je veliki iskorak u pravom smjeru za crnogorsko društvo, njegovu demokratsku zrelost i proces integracije. Ravnopravnost i jednaka prava za sve osnov su ljudskih i evropskih vrijednosti», rekao je crnogorski premijer i zahvalio LGBTIQ zajednici na dijalogu i doprinosu. U evropskoj Crnoj Gori nema i ne treba da bude mjesta za diskriminaciju po osnovu seksualnog opredjeljenja“, poručio je crnogorski premijer.

Organizacija LGBT Forum Progres iz Podgorice saopštila je da je usvajanjem zakona, kako je navedeno, spisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta.

“Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona", piše u saopštenju organizacije LGBT .

Iz te organizacije su saopštili da činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima “neizrecivo velik značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori”.

"Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost cjelokupne LGBTI zajednice”, kažu u toj organizaciji. “Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali”.

LGBT Forum Progres ističe da sada ostaje “ono ključno”, a to je primjena ovog zakona u praksi, “što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba".

Iz organizacije Queer Montenegro poručili su da je LGBT populacija “od danas na korak bliže punoj slobodi i punoj jednakosti”.

“Od danas smo, kao nikada ranije, blizu dostajenstvom životu i od danas prestajemo živjeti kao građanke i građani drugog reda", saopšteno je iz te organizacije.

XS
SM
MD
LG