Linkovi

Kršenje ljudskih prava iza sjaja SP u Rusiji


Deca igraju fudbal na Crvenom trgu u Moskvi
Deca igraju fudbal na Crvenom trgu u Moskvi

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Rusiji pokušavaju da, uz pomoć svetskog prvenstva u fudbalu, skrenu pažnju na kršenje ljudskih prava. Kako tvrde, u poslednjih nekoliko godina vlast se intenzivnije obračunava sa opozicijom, novinarima, LGBT aktivistima i nevladinim organizacijama. Zato traže od FIFA-e da iskoristi svoju poziciju i pokrene promenu.

Dvanaest ruskih gradova, domaćina svetskog prvenstva u fudbalu, predstavilo je svoju lepšu stranu. Ali organizacije za zaštitu ljudskih prava apeluju na posetioce da zagrebu malo dublje.

Naša poruka fudbalskim navijačima je da odvoje malo vremena i saznaju više o krizi ljudskih prava u Rusiji, koja se dešava iza sjaja i glamura svetskog prvenstva”, kaže Tanja Lokšina iz organizacije "Human Rights Watch".

"Human Rights Watch" tvrdi da je sadašnja kriza u Rusiji najveća od pada Sovjetskog saveza .

Građani u Rusiji nemaju slobodu govora, ne mogu slobodno da protestuju i zapravo završavaju u zatvoru zato što na internetu govore da “Krim nije Rusija”, podseća Lokšina.

Među onima koji su u zatvoru je i ukrajinski reditelj Oleg Sencov koji je kritikovao rusku aneksiju Krima. Optužen je za terorizam i služi 20-godišnju kaznu zatvora. U ruskoj republici Čečeniji, Ojub Titijev, direktor organizacije za zaštitu ljudskih prava “Memorijal” uhapšen je zbog optužbi za trgovinu drogom, za koje njegove pristalice tvrde da su lažne. Pre Olimpijskih igara u Sočiju 2014. predsednik Vladimir Putin naredio je oslobađanje nekolicine političkih zatvorenika, a aktivisti se nadaju da bi to moglo da ponovi.

“Dobili smo potvrdu da se i FIFA na tome angažovala i nadamo se pozitivnom ishodu”, kaže Lokšina.

Neki smatraju da bi FIFA trebalo više da se uključi. To što je Rusija domaćin svetskog prvenstva je važno pitanje za organizatore, FIFA-u i fudbalski svet uopšte. Da li bi zemlje koje krše ljudska prava trebalo da budu nagrađene organizacijom svetskog prvenstva? U FIFA-i tvrde da sa Rusijom rade na tom pitanju.

Konkretan napredak je postignut u domenu ljudskih prava i načinu na koji se bavimo tim pitanjima, kroz fudbal i događaj kao što je svetsko prvenstvo”, kaže Đani Infantino, predsednik FIFA-e.

Na dan otvaranja, zaštitnik prava homoseksualaca Piter Tačel je uhapšen pošto je protestovao ispred Kremlja i pozivao na istragu o navodnom mučenju i nestanku nekoliicine homoseksualaca u Čečeniji. Tačela su u Moskvi 2007. napali neonacisti i naneli mu teže povrede glave. Nedaleko od Kremlja nalazi se Kuća različitosti – napravljena kako bi pripadnici LGBT zajednice i manjina mogli na miru da gledaju utakmice.

“Ovom kućom želimo da poručimo svima, svetu fudbala, Rusiji – da su manjine deo igre, deo društva”, kaže Pavel Klimenko, aktivista organizacije "Fare Network".

Strahuje se da će, kada se fudbalski navijači vrate kući, kršenje ljudskih prava u Rusiji biti intenzivirano.

XS
SM
MD
LG