Linkovi

Otvorena deseta Nedelja ponosa u Beogradu


Otvaranje desete "Nedelje ponosa" u sali Skupštine Grada Beograda, u Beogradu, 9. septembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)
Otvaranje desete "Nedelje ponosa" u sali Skupštine Grada Beograda, u Beogradu, 9. septembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

Deseta po redu Nedelja ponosa, koja se ove godine odvija pod sloganom "Ne odričem se", svečano je otvorena peresecanjem vrpce u ponedeljak u Skupštini Grada Beograda. Tokom manifestacije, biće održane radionice pripadnika LGBT zajednice, debate, predavanja, a biće prikazani filmovi i odigrane predstave, da bi završetak bio šetnja predviđena za nedelju, 15. septembra.

Goran Miletić iz Branilaca ljudskih prava (Civil Rights Defenders) i jedan od organizatora Nedelje ponosa, rekao je da se ove godine planira održavanje 70 događaja i da je program mnogo bolji nego tokom ranijih godina, a Marko Mihailović iz Organizacionog odbora rekao je da je Beograd postao kandidat za domaćina "Evroprajda" 2022. godine.

Uz podsećanje da da se ove godine navršava 50 godina od organizovanja prve Parade ponosa u Njujorku, on je ocenio da je potrebno izvršiti ozbiljan pritisak na vlasti kako bi se usvojio zakon o istopolnim brakovima, rekao je on.

Majke se ne odriču svoje gej dece

Ovogodišnja Nedelja ponosa nosi naziv "Ne odričem se" i tim povodom posebno mesto u ovogodišnjoj Nedelji ponosa imaju majke pripadnika LGBT zajednice koje se nisu odrekle svoje dece zato što su gej.

Prisutnima su se predstavile dve majke čija su deca gej i Cveta Popović, majka dvanestogodišnjeg gej dečaka, je rekla da često mora da odgovara na pitanja poznanika zbog čega je izašla u javnost sa pričom o svom gej detetu.

Ako se ne izlažemo, čuvamo svoj mir i privatnost, objasnila je ona i nastavila: "Ali, koja je to poruka za njega ako ja ne mogu da stanem i kažem da imam sina i da je on gej", rekla je Popović tokom vidno emotivnog obraćanja.

Kazala je da govori svom detetu da živimo u sredini koja je neprijateljski raspoložena prema takvima kao što je on:

"Kada govorimo ove stvari, mi izlažemo društvo činjenici da moj 12-ogodišnji gej sin postoji, da je deo ovog društva i da on ima pravo da zauzima prostor u ovom društvu. I ako društvo sa svojim vrednostima njega ne može da prihvati, onda treba da menjamo društvo, onda nešto nije u redu sa društvom, a ne sa mojim detetom koje ima 12 godina. Evo, izlažem i sebe i njega", kazala je ona.

Otvaranje desete "Nedelje ponosa" u sali Skupštine Grada Beograda, u Beogradu, 9. septembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)
Otvaranje desete "Nedelje ponosa" u sali Skupštine Grada Beograda, u Beogradu, 9. septembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

"Moj jedini cilj je da svoje dete zaštitim. Ja sebe mogu da zaštitim od osude tako što neću pričati javno da je moje dete gej, ali njega ne mogu da zaštitim zato što je on svakodnevno izložen toj osudi, tom neprijaljtestvu i toj mržnji. Mogu ga samo pustiti da stoji sam na tom izloženom mestu, a to neću da radim, nego ću da stojim pored njega i kažem 'Ja volim svoj gej sina, ja ga se ne odričem'", rekla je Cveta Popović, što je propraćeno dugim aplauzom prisutnih.

Gordana Perunović Fijat, majka dvoje odrasle dece od kojih je jedno gej devojka, takođe je poručila da se nikad neće odreći svoje dece, prijatelja, komšija, sadašnjih ili bivših partnera zbog toga što su pripadnici LGBT zajednice i da tako treba da postupe svi.

Miletić: Stvari se menjaju, ali sporo

Goran Miletić je ocenio da je ove godine organizovanje Nedelje ponosa mnogo lakše nego u nekim slučajevima ranijih godina:

"Sama činjenica da stojimo u Skupštini grada i da imamo opušteno koktel govori koliko je velika promena", rekao je Miletić u izjavi za Glas Amerike i dodao da je današnji sastanak sa gradskim vlastima bio potpuno rutinski.

Stvari se menjaju, ali mnogo sporije nego što bi trebalo da se menjaju, rekao je Miletić i istakao da pripadnici LGBT zajednice i dalje imaju značajne probleme, dok sa druge strane građani ne veruju da ti problemi postoje i poručuju im "Ne fali vam ništa - ćutite i sedite u svoja četiri zida i ništa vam neće faliti... S tim u vezi se nismo mnogo pomerili", rekao je Miletić.

Govoreći o registraciji istopolnih partnerstava on je podsetio na rezultate istraživanja prema kojima građani ne podržavaju da se to zove brak, ali je naglasio da istovremeno većina ispitanih nema ništa protiv da nekakvo registrovanje partnerstva bude omogućeno, odnosno da gej partneri dobiju pravo da se međusobno nasleđuju, posećuju u bolnicama ili imaju zdravstveno osiguranje.

"Sama činjenica da imamo premijerku koja pripada LGBT zajednici jeste nešto što je važno. Mi smo 2015. imali samo devet odsto građana koji su poznavali nekog ko pripada LGBT zajednici, pa je skočio na 19 odsto 2016. Sada ne može niko reći da ne poznaje nekog iz te zajednice, jer ako ništa drugo viđa premijerku", kazao je Miletić.

XS
SM
MD
LG