Linkovi

Izložba jezika mržnje povodom Dana borbe protiv homofobije


Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obeležen je i na Kosovu. U centru Prištine organizovana je izložba fotografija sa negativnim komentarima i jezikom mržnje koji su napisani na društvenim mrežama tokom prošlogodišnje parade ponosa.

"Ovakve parade treba da napadne ISIS", "Ove treba streljati, ne treba ih ostaviti ni da žive", samo su neki od komentara sa društvenih mreža koji su predstavljeni na izložbi, a koji su od strane pojedinih građana napisani na dan održavanja Parade ponosa prošle godine u Prištini.

Izložbu su povodom međunarodnog dana homofobije, transfobije i bifobije organizovali Centar za razvoj društvenih grupa i Centar za jednakost i slobodu.

"Ova izložba ima za cilj da naglasi jezik govora mržnje i pretnje kosovskom društvu za LGBT osobe. Pozivamo na kažnjavanje govora mržnje i preduzimanje akcija protiv svakog ko napada i ugrožava živote svakog pojedinca. Takođe pozivamo na poštovanje i primenu zakona koji su garantovani zakonima Kosova", rekao je ativista Centra za jednakost i slobodu Blert Morina.

Podršku pripadnicima LGBT zajednice danas je pružila i šefica Kancelarije Evropske Unije na Kosovu Natalija Apostolova.

"Pravni okvir na Kosovu o LGBT zajednici je jako dobar i zapravo EU je pomogla Kosovu da razvije ovaj okvir, ali sada je problem primena ovog okvira. Mi smo zadovoljni što se sve više priča o pravima ovih ljudi. Videli smo Paradu u oktobru 2017, na kojoj je bilo barem 500 ljudi sa predstavnicima vlasti i stranim ambasadorima koji su ponosno paradirali. Nije važno da se samo priča o pravima LGBT zajednice već i da se rade praktične stvari", rekla je Apostolova.

Izložbu aktivista LGBT zajednice obišli su i ambasadori Sjedinjenih Država na Kosovu i Švedske Greg Delavi i Henrik Nilson.

"SAD podržavaju LGBT zajednicu na Kosovu i pravo na život bez diskriminacije. Ovde su najvažniji lokalni aktivisti. Veoma je važno da građani Kosova govore u svoje ime i daju doprinos marginalizovanim grupama i da se druže sa onima koji mogu da im predoče probleme LGBT zajednice", rekao je Delavi.

"Za nas kao Vladu Švedske, prava LGBT zajednice su stvar ljudskih prava. Ljudska prava su univerzalna i mi kao država blisko sarađujemo sa Kosovom na poboljšanju poštovanja ljudskih prava", kazao je ambasador Švedske na Kosovu Henrik Nilson.

Povodom međunarodnog dana homofobije, bifobije i transfobije oglasila se i Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu prenoseći izjavu šefice ove misije Aleksandre Papadopulu koja je navela “da su prava lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih osoba i interseksualaca (LGBTI) ljudska prava i da su svi ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, slobodni da žive bez predrasuda, straha, nasilja ili diskriminacije".

XS
SM
MD
LG