Linkovi

SAD uvele ekonomski embargo Venecueli


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da Sjedinjene Države, posle uvođenja ekonomskog embarga Venecueli, sada mogu da sankcionišu sve koji podržavaju vladu predsednika Nikolasa Madura.

Predsednik Donald Tramp je u ponedeljak potpisao uredbu o zamrzavanju imovine venecuelanske vlade u Sjedinjenim Državama - što su do sada najoštrije sankcije uvedene Madurovoj vladi.

Bolton je u govoru na samitu u Limi, u Peruu, rekao da Sjedinjene Države "šalju signal trećim stranama koje žele da posluju sa Madurovim režimom - da to rade sa izuzetnim oprezom".

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton na samitu u Limi, 6. avgust 2019.
Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton na samitu u Limi, 6. avgust 2019.

"Nema potrebe da rizikujete poslovne interese sa Sjedinjenim Državama da bi ste profitirali od korumpiranog režima koji umire", poručio je američki zvaničnik.

Takođe je pozvao svetske lidere, koji učestvuju na međunarodnoj konferenciji o demokratiji u Venecueli, da preduzmu oštrije mere da zbace Madura, kojeg je optužio da se pretvara da pregovara "u dobroj veri" da bi kupio vreme.

"Vreme za dijalog je završeno. Sada je vreme za akciju", rekao je Bolton i pozvao se na uspeh prethodnih ekonomskih embarga uvedenih Panami i Nikaragvi. Kritikovao je i Kinu i Rusiju zbog pružanja podrške Maduru.

Vlada Venecuele ocenila je u utorak da su nove američke sankcije "ozbiljna agresija" koja će dovesti do kraha političkog dijaloga. Takođe je navela da je cilj ekonomskog embarga da se "ozvaniči kriminalna ekonomska, finansijska i trgovinska blokada Venecuele " i da se "zadavi" njen narod.

Predsjednik Odbora Savjeta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantin Kosačev rekao je da su američke sankcije "međunarodno razbojništvo" i da predstavljaju otvoreno mešanje u unutrašnja pitanja Venecuele.

Pod sličnim, punim američkim embargom su još Kuba, Iran, Severna Koreja i Sirija.

Sjedinjene Države povećavaju ekonomski i diplomatski pritisak na Madura, koji odbija da ode s vlasti uprkos pobuni protiv njegove autoritarne vlade.

Predsednik Tramp rekao je prošle nedelje da razmatra blokadu Venecuele, ali nije izneo detalje tog plana. Nije isključio ni vojnu opciju.

Sjedinjene Države su među više od 50 država koje ne priznaju Madura kao legitimnog predsednika Venecuele. Umesto toga podržavaju predsednika parlamenta Huana Gvaida, koji se u januaru proglasio predsednikom.

XS
SM
MD
LG