Linkovi

Nastavljaju se nestašice struje u Venecueli, Maduro krivi SAD


Večina domaćinstava u Venecueli je i dalje je bez struje. Škole i biznisi su zatvoreni, a ne rade ni prodavnice. Stotine ljudi u Karakasu traže pijaću vodu I lokaciju sa koje mogu da dobiju signal za mobilni telefon. Predsednik Nikolas Maduro poručuje građanima da je nestanak električne energije rezultat američkog sajber napada, dok američki državni sekretar Majk Pompeo krivicu prebacuje na Madurovu socijalističku vladu. Izveštava Kristina Keisedo Smit.

Zbog prekida napajanja električnom energijom, gotovo cela Venecuela je već sedmi dan u mraku, što samo povećava probleme stanovnika koji očajnički pokušavaju da dođu do osnovnih prehrambenih i drugih artikala, među kojima je pijaća voda.

"Nestašica struje ne može da se poredi sa nestašicom vode. Moramo da tražimo gde je voda besplatna. Nema je u prodaji, a ako je nađete morate da platite u gotovini ili u dolarima", ističe Venecuelanac Danijel Martinez.

Žitelji Karakasa satima stoje u redovima za pijaću vodu. Dejzi Malave kaže da su redovi za vodu ogromni i da se čeka satima.

“Nema vode za decu, kuvanje, kupatilo. Vidite koliki je red. Moram da čekam tri dana u redu da bi mogla da kupim flašu vode za piće. Ne znam šta ću da radim.”

Većina Venecuelanaca ceo dan traži vodu za piće I hranu, ili vozi kroz Karakas u potrazi za lokacijom gde će imati signal za mobilni telefon. Predsednik Nikolas Maduro za nestašicu struje krivi Sjedinjene Države.

"Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja koja poseduje tehologiju za napad u sajber prostoru.”

Međutim, elektroinženjer Hoze Agilar objašnjava da je elektro sistem Venecuele projektovan tako da ne dozvoljava nikakve spoljne intervencije. On odbacuje Madurove tvrdnje da se radi o sabotaži.

“To su unutrašnje i lokalne električne mreže koje nemaju nikakve veze sa spoljnim svetom, pa prema tome ne mogu ni da budu napadnute.”

Agilar kaže da je energetski sistem Venecuele nekada imao agregate za hitne slučajeve kako bi se sprečio totalni kolaps. On veruje da su loše održavanje i manjak osoblja uzroci potpunog kolapsa mreže.

“Očito je da ovde dolazi do kontinuiranih nestašica i prekida. Ako nema struje, nema ni komunikacija, što utiče na bezbednost naših ljudi”, ističe Eliot Ejbrams, specijalni američki izaslanik za Venecuelu.

Američki državni sekretar, Majk Pompeo kaže da je Maduro jedini krivac za prekid napajanja električnom energijom. Pompeo je takođe najavio povlačenje preostalog osoblja američke ambasade iz Karakasa.

Hoze Agilar smatra da bi obnavljanje svih električnih mreža da normalno operišu moglo da se uradi u periodu od 5 godina ukoliko bi se uložilo 15 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG