Linkovi

Venecuela: Masovni skupovi Guaidovih i Madurovih pristalica


Pristalice Huana Guaida (Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)
Pristalice Huana Guaida (Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Nikolas Maduro i Huan Guaido, politički protivnici iz redova vlasti i opozicije, u istom danu organizuju okupljanja svojih pristalica. Maduro, aktuelni predsednik, i Guaido, koji se samoproglasio šefom države – što je prihvatilo više od pedeset država sveta - okupljanja su zakazali povodom Praznika rada.

Rojters javlja da su vladine snage ispalile suzavac na demonstrante lojalne Guaidu, od kojih su pojedini na ulicama viđeni sa Molotovljevim koktelima.

Pristalice Madura i Guaida izašle su na gradske ulice dan nakon protesta na ulicama prestonice Karakasa, koji su u pojedinim trenucima prerasli u nasilje. Gvaido, koga podržavaju Sjedinjene Države, zatražio je tokom protesta u utorak od vojske da otkaže poslušnost Maduru – u kampanji koju je označio imenom “Operacija sloboda”.

Protesti do slobode: Huan Guaido
Protesti do slobode: Huan Guaido

Obraćajući se hiljadama pristalicama u sredu u Karakasu Guaido je proteste označio nepovratnim procesom obećavši da će trajati sve dok ne bude, kako se izrazio, ostvarena sloboda.

"Na pravom smo putu nema povratka”, rekao je Guaido. "Ako su režimske snage pomislile da je naš pritisak dostigao maksimum - ne mogu ni da zamisle šta sledi", rekao je Guaido u Karakasu.

"Moramo ostati na ulicama", poručio je u obraćanju.

Na ulicama prestonice Venecuele – Karakasa znatno su pojačane mere bezbednosti i raspoređen je veliki broj vojnih i policijskih snaga.

Pristalice Nikolasa Madura su, sa druge strane, skupove organizovale na njegov poziv da se okupe povodom obeležavanja Praznika rada. Masovna okupljanja organizovana su pošto je Maduro izneo tvrdnje da je su venecuelanske vlasti u utorak osujetile pokušaj državnog udara opozicionih snaga.

Vojna intervencija SAD-a i dalje mogućnost?

U međuvremenu Stejt department je saopštio da je Majk Pompeo, američki državni sekretar, u telefonskom razgovoru tražio od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da Rusija obustavi podršku Nikolasu Maduru.

U saopštenju se navodi i da je sekretar Pompeo naglasio da intervencije Rusije i Kube destabilizuju Venecuelu, kao i bilateralne odnose SAD-a i Rusije. Državni sekretar, dodaje se, podsetio je u razgovoru na izjavu ruskog Ministarstva inostranih poslova datu 30. aprila kojom ruska strana poziva na uzdržavanje od nasilja i daje podrška Venecueli da se vrati na put stabilnosti i napretka.

Saopštenje Stejt departmenta o razgovoru Pompea i Lavrova
Saopštenje Stejt departmenta o razgovoru Pompea i Lavrova

​O razgovoru ruskog i američkog zvaničnika oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Budući nasilni koraci u Venecueli mogli bi izazvati dalekosežne posledice", navodi se u saopštenju.

Lavrov je osudio, kako je navedeno, američko mešanje u venecuelanska unutrašnja pitanja - označivši ga kao kršenje međunarodnog prava. U saopštenju se zaključuje da je Venecueli potreban dijalog svih političkih aktera.

Pre razgovora sa Lavrovim Majk Pompeo je izjavio da su Sjedinjene Države spremne vojno da intervenišu kako bi se okončali nemiri u Venecueli.

"Vojna akcija je moguća", rekao je američki diplomata za kanal Foksove poslovne mreže. "Ukoliko je to ono što je potrebno - to će SAD i učiniti", rekao je Pompeo.

Ukoliko je vojna akcija ono što je potrebno - SAD će to i učiniti: Majk Pompeo, rekao je Pompeo.
Ukoliko je vojna akcija ono što je potrebno - SAD će to i učiniti: Majk Pompeo, rekao je Pompeo.

Američki zvaničnik je međutim ponovio da je za SAD prihvatljivija mirna tranzicija vlasti - procesa u kom bi Nikolasa Madura na vlasti nasledio Huan Guaido.

Nakon javno izrečenog stava sekretara Pompea stigla je i informacija da Oružane snage Sjedinjenih Država nisu dobile naređenja da se pripremaju za ratnu opciju u Venecueli. Saopštila je Ketrin Vilberger vršilac dužnosti pomoćnika sekretara za odbranu, zadužena za međunarodna pitanja.

"U ovom slučaju nismo dobili naređenja o kojima govorite", odgovorila je Vilberger na pitanje postavljeno tokom zasedanja Odbor za oružane snage Predstavničkog doma Kongersa.

Džozef Danford, načelnik združenog Generalštaba američke vojske, u Kongresu rekao da je američka vojska usredsređena na prikupljanje obaveštajnih podataka o situaciji u Venecueli.

"Spremni smo da podržimo predsednika Trampa, ako on bude tražio nešto više od toga", rekao je Danford.

Spremni smo da podržimo predsednika Trampa: Džozef Danford
Spremni smo da podržimo predsednika Trampa: Džozef Danford

Istovremeno, Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće bi o narednim koracima, kada je reč o krizi u Venecueli, trebalo da raspravlja. Vršilac dužnosti šefa Pentagona Petrik Šenahan prethodno je rekao da Sjedinjene Države imaju planove za različita scenarija, ali je dodao da je Vašington usredsređen na vršenje diplomatskog i ekonomskog pritiska.

Rusija odbacuje američke tvrdnje

Rusija je u međuvremenu demantovala ranije tvrdnje Majka Pompea da je Nikolas Maduro u utorak bio spreman da napusti Venecuelu, ali je odustao nakon intervencije Rusije.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je objavljivanje takvih informacija, kako su ukazali, deo informativnog rata.

Američka federalna uprava za avijaciju u utorak je izdala uputstvo američkim operatorima da lete ispod 26.000 stopa u venecuelanskom vazdušnom prostoru, navodeći kao razlog političku nestabilnost.

Huan Guaido, opozicioni lider i predsednik Narodne skupštine Venecuele pod kontrolom opozicije, pozivajući se na Ustav, u januaru je objavio da preuzima privremeno predsedništvo tvrdeći da je Madurov reizbor 2018. godine bio nelegitiman.

Huan Guaido (L) i Nikolas Maduro (D)
Huan Guaido (L) i Nikolas Maduro (D)

Guaida su podržale Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja, ali oružane snage i dalje stoje uz Madura, koga podržavaju Rusija, Kina i Kuba.

Međutim, Nikolas Maduro je zadržao kontrolu nad večinom državnih institucija i uživa lojalnost visokih vojnih oficira. Gvaida je označio marionetom pod američkom zaštitom koja pokušava da ga zbaci pučom.

XS
SM
MD
LG