Linkovi

Venecuela: Kraj Madura ili odbačeni pokušaj državnog udara?


Vojnici i demonstranti kod vazdušne baze "La Karlota" u Karakasu, 30. aprila 2019.

Vlada Venecuele saopštila je da je sprečila pokušaj puča u Karakasu dok je opozicioni lider Huan Guaido, koga SAD priznaju kao privremenog predsednika, poručio da sada “više nema povratka” u pokušajima da se smeni predsednik Nikolas Maduro. ​

Guaido izjavio je da je započela, kako se izrazio, završna faza smene aktuelnog predsednika Nikolasa Madura. Pozvao građane i vojsku da ga podrže u okončanju, kako je označio, Madurove uzurpacije.

Izveštači Rojtersa javili su da su bezbednosne snage lojalne predsedniku Maduru ispalile suzavac na Guaida i sedamdesetak, kako su javili, mladih naoružanih uniformisanih ljudi, ispred vazduhoplovne baze La Karlota u prestonici Karakasu. Takođe, prema informacijama Rojtersa stotine civila su se pridružile toj grupi.

Na TV snimcima vidi se kako vozilo Nacionalne garde Venecuele uleće među demonstrante, koji su gađali vojsku kamenicama. Vlada je saopštila da je jedan njen pripadnik pogođen metkom.

Kombinovana fotografija sukoba vojske i demonstranata blizu vojne baze "La Karlita" u Karakasu, 30. aprila 2019.
Kombinovana fotografija sukoba vojske i demonstranata blizu vojne baze "La Karlita" u Karakasu, 30. aprila 2019.

Guaida, u videu objavljenom na svom Tviter nalogu nalogu, pratili su muškarci u vojnoj uniformi i opozicioni političar Leopoldo Lopez, koji je od 2017. godine bio u kućnom pritvoru.

"Nacionalne oružane snage su donele ispravnu odluku i računaju na podršku venezuelanskog naroda", rekao je Guaido.

Međutim, dva sata pošto se Gvaido oglasio nisu zabeležene nikakve vojne aktivnosti. Venecuelanske vlasti su u međuvremnu odbacile navode Gvaida i njegovih pristalica o ustanku.

"Odbacujemo pokušaje državnog udara čiji je cilj da preplave zemlju nasiljem", izjavio je venecualeanski ministar odbrane Vladimir Padrino.

“Venecuelanske oružane snage ostaju čvrsto u odbrani Ustava i legitimnih vlasti. Vojne jedinice su na redovnim položajima u kasarnama i bazama. Potez koji je povukao Gvaido pokušavši da ubedi vojsku da se suprotstavi Maduru bio je glup pokušaj. Može se smatrati dokazom da mu nedostaje podrška koju tvrdi da ima. Vlasti, koje su mu več oduzele poslanički imunitet, mogle bi se ohrabriti da pokrenu mnogobrojne istrage protiv njega ida ga uhapse”, rekao je Padrino.

Horhe Rodrigez, venecuelanski ministar za informisanje, objavio je na društvenoj mreži Tviter da se vlada suočava sa malom grupom, kako se izrazio, vojnih izdajnika koji nastoje da izvedu državni udar.

Ministar spoljnih poslova Horhe Areaza demantovao je da je u toku pokušaj vojnog puča i optužio Guaida da operiše po naređenjima iz Vašingtona.

"Ovo nije pokušaj vojnog puča. Ovo je direktno planirano iz Pentagona, Stejt Departmenta i od strane (savetnika za nacionalnu bezbednost Džona) Boltona", izjavio je Areaza za Rojters iz Karakasa.

Sjedinjene Države spadaju u 50 zemalja koje priznaju Gvaido kao predsednika Venecuele i toj zemlji su uvele sankcije u pokušaju zbacivanja Nikolasa Madura.

“Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Država, je informisan i prati trenutnu situaciju”, objavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders. Bela kuća međutim nije želela da komentariše da li je američka administracija konsultovana i da li je unapred znala za Gvaidove planove.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da se SAD nadaju "skoroj promeni režima u Venecueli" i zalažu za mirnu tranziciju vlasti.

Jedan neimenovani bivši američki zvaničnik izjavio je da je nejasno hoće li Gvaidovi napori uticati na širenje ustanka protiv Madura, primetivši istovremno da se čini da je cilj njegovog poslednjeg poteza bio stvaranje zamajca za proteste koji bi se pretvorili u potencijalnu prekretnicu u borbi protiv aktuelnih venecuelanskih vlasti.

Huan Guaido, opozicioni lider i predsednik Narodne skupštine Venecuele pod kontrolom opozicije, pozivajući se na Ustav, u januaru je objavio da preuzima privremeno predsedništvo tvrdeći da je Madurov reizbor 2018. godine bio nelegitiman.

Međutim, Nikolas Maduro je zadržao kontrolu nad večinom državnih institucija i uživa lojalnost visokih vojnih oficira. Gvaida je označio marionetom pod američkom zaštitom koja pokušava da ga zbaci pučom. Vlada je uhapsila njegovog glavnog pomoćnika, oduzela Gvaidu poslanički imunitet i pokrenula više istraga protiv njega. Takođe, zabranjeno mu je da napuša zemlju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG