Linkovi

Trampov savetnik: Madura vidim na plaži daleko od Venecuele


Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton
Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton

U Venecueli se produbljuje kriza zbog nestanaka struje, peti dan za redom. Škole i radnje su zatvorene, a opozicija navodi da je najmanje 17 osoba preminulo. Na situaciju u Venecueli sve više je usredsređena i američka administracija, koja vjeruje da su dani predsjednika Nikolasa Madura odbrojani. Trampova administracija je preduzela nekoliko mjera da podrije Madurovu vlast - uglavnom je riječ o sankcijama čiji cilj je da se prekinu izvori finansiranja Madurove vlade. Vašington je u ponedeljak uveo sankcije jednoj ruskoj banci zbog poslovanja sa državnom naftnom kompanijom u Venecueli. Međutim, američki zvaničnici za sada ne potenciraju mogućnost američke vojne intervencije u toj zemlji.

Nestanci struje paralisali su Venecuelu, koja se već nalazi u dubokoj ekonomskoj i humanitarnoj krizi zbog koje je više od tri miliona stanovnika napustilo zemlju.

“Kriza u Venecueli ima ime i prezime – a to je Nikolas Maduro koji je neodgovoran i ne želi da riješi probleme. Humanitarna kriza u Venecueli nije politička kriza, već socijalna jer Venecuelanci umiru zato što nema rešenja”, kaže kelarka Hilda Gonzales.

Maduro, koji je 2013. godine naslijedio Uga Čaveza, krivi Vašington za situaciju u zemlji.

Suočeni smo sa najozbiljnijom agresijom američkog imperijalizma, kakvu Venecuela nije vidjela u svojoj 200 godina dugoj istoriji”.

Pripadnici bezbednosnih snaga pokušavaju da spreče dete da uzme vodu iz odvoda za kanalizaciju u Karakasu
Pripadnici bezbednosnih snaga pokušavaju da spreče dete da uzme vodu iz odvoda za kanalizaciju u Karakasu

A kakvu budućnost Sjedinjene Države žele za Madura, opisao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.

“Ne želim mu ništa loše. Nadam se da će živjeti negdje na nekoj lijepoj plaži, daleko od Venecuele”.

Međutim, Bolton je rekao da će Venecuelanci biti koji će osigurati Madurovu smjenu i pobjedu opozicionog lidera lider Huana Gvaida.

“Poslanici i pripadnici vojske u Venecueli razgovaraju o tome šta bi moglo da se dogodi I kako bi oružane snage mogle da podrže Gvaida. Mislim da je zamah na Gvaidovoj strani”.

Poruke Venecueli upućuju i članovi američkog Kongresa, iz obje stranke.

“Vaša broba za slobodu i povratak demokratije je i naša borba, i slobodan svijet vas nije zaboravio”, rekao je republikanski senator Marko Rubio.

“Zvaničnicima Madurovog režima poručujem: Ako želite budućnost u Venecueli, bez američkih sankcija koje će vas pratiti svugdje u svijetu, onda morate da priznate legitimnog prelaznog predsjednika Huana Gvaida i ne smijete da okrvavite ruke”, upozorio je demokratski senator Bob Menendez.

Protesti protiv vlade Nikolasa Madura
Protesti protiv vlade Nikolasa Madura

Mnoge demokrate podržavaju sankcije koje je Trampova administracija uvela Madurovom režimu, ali se odlučno protive američkoj vojnoj intervenciji.

Priča o vojnoj akciji u stvari jača diktatore. Naš jedini interes su mir, sloboda i demokratija za Venecuelance”, naglasio je demokratski senator Tim Kejn.

Specijalni američki izaslanik za Venecuelu Eliot Ejbrams pokušao je da uvjeri članove Kongresa da se o vojnoj akciji ne razmišlja.

“To je nije poželjno i administracija ne ide tim putem”.

Džon Bolton je prošlog mjeseca rekao da predsjednik Tramp ne isključuje ni jednu opciju kada je riječ o Venecueli. U nedelju je odbio da o tome govori.

“Vidjećemo šta će se dogoditi”, kratko je odgovorio Bolton.

XS
SM
MD
LG