Linkovi

Guaido poslao izaslanika u Vašington


Huan Guaido, opozicioni lider i predsednik Narodne skupštine

Huan Guaido, uputio je svog političkog izaslanika u Vašington, kako bi uspostavio vezu sa američkom vojskom – izjavio je lider venecuelanske opozicije.

Guaido je u subotu objasnio da je taj potez povukao u pokušaju da dodatno poveća pritisak na predsednika Venecuele Nikolasa Madura da se povuče sa funkcije. Guaido je precizirao da je reč o Karlosu Večiju osobi koju, kako je rekao, SAD priznaju kao venecuelanskog ambasadora. Guaido Večija opisuje kao osobu sposobnu da otvori direktnu komunikaciju ka mogućoj vojnoj koordinaciji.

Iako je Guaido više puta do sada ponavljao komentare administracije predsednika SAD-a da su sve opcije za uklanjanje Madura u igri – malo ko, kako u SAD-u ili pak u venecuelanskoj opoziciji smatra da je vojna akcija verovatna.

Tenzije dve strane međutim postaju sve izraženije. Vladimir Padrino, venecuelanski ministar odbrane, osudio je kako se izrazio, nezakonit upad plovila obalske straže SAD-a u teritorijalne vode Venecuele. Iako nije pružio nikakve dokaze – Padrino je rekao da su ga brodovi mornarice Venecuele prisilili da se povuče.

"Ne znam da li će druge države prihvatiti ovakve akcije u područjima njihove nadležnosti, ali mi to nećemo", rekao je Padrino.

Odbili smo nezakonit upad plovila američke vojske: Vladimir Padrino
Odbili smo nezakonit upad plovila američke vojske: Vladimir Padrino

Amanda Azubuike, američka pukovnica i portparolka Južne komande, izjavila je da je brod obalske straže SAD-a bio misiji sprečavanja trgovine drogom u međunarodnim vodama Karipskog mora. Odbila je mogućnost da detaljnije komentariše incident.

Prethodnih dana Padrino je osudio i, kako ih je oznsčio, pokušaje američke vojske da poseju razdor u redovima venecuelanske vojske – što je izazvalo odgovor američke mornarice i admirala Krega Falera – koji je ukazao na mogućnost pomoći Guaidu.

"Radujem se razgovoru o tome kako možemo podržati buduću ulogu onih (oficira venecuelanskih oružanih snaga) koji donose ispravne odluke, stavljajući ljude na prvo mesto i uspostavljaju ustavni poredak", rekao je Faler.

Huan Guaido, opozicioni lider i predsednik Narodne skupštine Venecuele pod kontrolom opozicije, pozivajući se na Ustav, u januaru je objavio da preuzima privremeno predsedništvo tvrdeći da je Madurov reizbor 2018. godine bio nelegitiman.

Guaida su podržale Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja, ali oružane snage i dalje stoje uz Madura, koga podržavaju Rusija, Kina i Kuba.

Međutim, Nikolas Maduro je zadržao kontrolu nad večinom državnih institucija i uživa lojalnost visokih vojnih oficira. Gvaida je označio marionetom pod američkom zaštitom koja pokušava da ga zbaci pučom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG