Linkovi

Nastavljaju se pregovori dve strane u Venecueli


Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido i Nikolas Maduro, predsednik Venecuele
Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido i Nikolas Maduro, predsednik Venecuele

Predstavnici vlade Venecuele i opozicije vratili su se pregovorima koji se vode u Norveškoj, a čiji je cilj da se reši kriza u toj latinoameričkoj zemlji.

Norveška je saopštila da će naredne nedelje posredovati u razgovorima u Oslu. Razgovori su usledili posle nekoliko meseci nereda i eskalacije tenzija između predsednika Nikolasa Madura, kojeg podržavaju Rusija i Kina i lidera opozicije i samoproklamovanog predsednika Huana Gvaida, kojeg podržavaju SAD i nekoliko desetina zemalja.

Madura predstavljaju bliski saradnici Horhe i Hektor Rodrigez, ministar spoljnih poslova Horhe Areaza, i nadležni za ljudska prava u Venecueli Leri Devo.

Opoziciju predvode poslanik Staljin Gonzales, nekadašnji gradonačelnik Karakasa Džerardo Blajd i ministar za saobraćaj Fernando Martinez Motola.

Norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide pohvalila je obe strane zbog volje da se vrate pregovorima, koji su bili pod znakom pitanja posle nemira 30. aprila.

Opozicija je ranije odbijala da razgovara optužujući Madura da je pergovorima između 2016. i 2018. kupio vreme, dok predsednik Venecuele optužuje opoziciju da želi silom da preuzme vlast.

Stejt department je saopštio da prati hapšenje ključnih opozicionih figura u Venecueli da se jedino može pregovarati o "uslovima odlaska Madura sa vlasti".

"Nadamo se da će razgovori u Oslu biti fokusirani na to i ako budu - verujemo da je napredak moguć", kazala je portparokla Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Pregovori u Norveškoj mogli bi budu početak rešavanja političke krize u Venecueli, koja je uzrokovala i humanitarnu krizu, nestašice struje, hrane, lekova i hiperinflaciju. Nekoliko miliona Venecuelanaca napustilo je zemlju i uzrokovalo najveću migrantsku krizu u Latinskoj Americi.

XS
SM
MD
LG