Linkovi

Saudijska Arabija presrela naoružani dron jemenskih pobunjenika


Mapa Jemena
Mapa Jemena

Vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija presrela je naoružani dron koji su lansirali jemenski pobunjenici, objavili su u nedelju državni mediji.

Zvanična saudijska novinska agencija prenela je izjavu portparola koalicije Turki al-Malikija u kojoj je rečeno da su "presreli i uništili naoružani dron".

"Teroristička milicija Huti sistematski je i namerno pokrenula gađanje civila i civilnih objekata na jugu regiona", navodi se u saopštenju.

Huti, koje podržava Iran i koji kontrolišu veći deo severa Jemena, nisu odmah preuzeli odgovornost za napad dronom.

Incident se dogodio kada je specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Grifits započeo dvodnevnu posetu Iranu kako bi razgovarao o jemenskoj humanitarnoj krizi, a nakon što je američka administracija predsednika Džoa Bajdena prošle nedelje najavila povlačenje podrške ofanzivnim operacijama pod vođstvom Saudijske Arabije u Jemenu.

"Neposredni prioritet specijalnog izaslanika je podrška sporazumu između strana u sukobu o prekidu vatre širom zemlje, hitnim humanitarnim merama i nastavku političkog procesa", navodi se u izjavi Ujedinjenih nacija.

U petak je američki Stejt department saopštio da je obavestio Kongres o svojoj nameri da skine pobunjenike Huti sa američke liste terorističkih organizacija.

Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa označila je Hutije kao terorističku grupu krajem prošle godine.

Saudijska Arabija se 2015. godine uključila u sukob u Jemenu u znak podrške međunarodno priznatoj vladi Jemena.

XS
SM
MD
LG