Linkovi

Hakeri na Tviteru su hteli samo novac, ali šta ako imaju dalje planove?


Ličnosti čiji su profili na Tviteru "hakovani"
Ličnosti čiji su profili na Tviteru "hakovani"

Hakeri koji su preuzeli kontrolu nad Tviter nalozima Džoa Bajdena, Kim Kardašijan, Baraka Obame i Elona Maska, najverovatnije su za cilj imali samo novac.

Istragu o ovom upadu vodi FBI, kako ekskluzivno saznaje Rojters iz dva izvora upoznata sa situacijom.

Kako društvene mreže postaju glavni način na koji političari, vlade i kompanije komuniciraju sa javnošću, američki političari se boje da može da bude još gore.

"Kako ovaj upad deluje motivisan finansijski, zamislite da su oni nedobronamerni ljudi imali neku drugu nameru, kao na primer da iskoriste moćne naloge da šire dezinformacije i da se potencijalno umešaju u naš izborni proces, naprave haos na berzi ili pokušaju da ugroze naše međunarodne odnose", rekao je u saopštenju američki senator Ed Marki, demokata.

Tviter je saopštio da su na meti hakera prvo bili zaposleni kompanije sa pristupom internim sistemima i da su hakeri iskoristili taj pristup da preuzmu kontrolu nad mnogim "popularnim" profilima, uključujući verifikovane.

Hakovani su profili repera Kanje Vesta, osnivača Amazona Džefa Bezosa, investitora Vorena Bafeta, osnovača Majkrosofta Bila Gejtsa i profili kompanija kao što du Uber i Epl.

Tviterove akcije pale su nakon ovog upada, bile su skoro 2 odsto niže u četvrtak ujuturu. Ovaj upad sprečio je mnoge korisnike sa verifikovanim nalozima da objavljuju poruke, dok je upad trajao.

Sa naloga koji su hakovani, stizale su poruke korisnicima da pošalju bitkoin i da će udvostučiti novac. Po javnim podacima, hakeri su dobili biše od 100 hiljada dolara vrednosti kriptovalute.

Generalni menadžer Tvitera Džek Dorsi objavio je na Tviteru u sredu da je to bio jedan težak dan i obećao je da će objaviti sve kada budu potpuno shvatili šta se desilo.

Ovaj upad svakako skreće pažnju Vašingtona na kompanije društvenih mreža, koje su već izazvale zabrinutost i kritike i sa leve i sa desne strane, zbog velike publike, bezbednosnih i politika privatnosti, kao i političkog uticaja.

"Uspešno izveden napad na servere vašeg sistema predstavlja pretnju za privatnost i bezbednost svih vaših korisnika", napisao je u pismu Dorsiju republikanski senator Džoš Hauli.

Frenk Paloun, demokrata koji predsedava Komitetom za trgovinu i energiju Predstavničkog odbora koji nadgleda veliki deo tehnološke politike u SAD, napisao je da Tviter "mora da objasni kako su ovi nalozi poznatih hakovani".

Finansijski analitičari kažu da upadi ovog tipa ne bi trebalo da naprave mnogo materijalne štete na računu Tvitera, iako bi trebalo da znači da će kompanija uložiti više u bezbednost.

Analitičar Bernstajna Mark Šmulik naveo je da na duže staže, možda nekoliko verifikovanih naloga reši da ode sa platforme, što bi izazvalo minorni uticaj na korišćenje Tvitera.

XS
SM
MD
LG