Linkovi

Majkrosoft: Bajdenov i Trampov izborni štab mete stranih hakera


Saopštenje Majkrosofta ukazuje na to koliko su savetnici oba izborna štaba u opasnosti od digitalnih špijuna širom sveta, uoči predsedničkih izbora 3. novembra; ilustrativna fotografija (REUTERS/Dado Ruvic )
Saopštenje Majkrosofta ukazuje na to koliko su savetnici oba izborna štaba u opasnosti od digitalnih špijuna širom sveta, uoči predsedničkih izbora 3. novembra; ilustrativna fotografija (REUTERS/Dado Ruvic )

Hakeri povezani sa Rusijom, Kinom i Iranom pokušavaju da špijuniraju ljude povezane sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i njegovim demokratskim protivkandidatom Džo Bajdenom, saopštila je u četvrtak kompanija Majkrosoft, a prenosi agencija Rojters.

Saopštenje Majkrosofta ukazuje na to koliko su savetnici oba izborna štaba u opasnosti od digitalnih špijuna širom sveta, uoči predsedničkih izbora 3. novembra.

Potpredsednik Majkrosofta za bezbednost korisnika Tom Bart (Burt) saopštio je da je grupa ruskih špijuna u sajber prostoru, koja se mešala i u izbore 2016. godine, pokušavala protekle godine da hakuje naloge političkih savetnika republikanaca i demokrata, kao i aktivističkih i tink-tenk organizacija.

Bart je naveo da su i kineski hakeri ciljali osobe "tesno povezane sa američkim predsedničkim kampanjama i kandidatima", među kojima je i neimenovani Bajdenov saveznik čija je privatna imejl adresa bila meta hakera, te "najmanje jedan istaknuti pojedinac koji je ranije bio povezan sa Trampovom administracijom".

Dodao je da su iranski hakeri - koje je Majkrosoft već javno prozvao zbog pokušaja da špijuniraju Trampovu administraciju - pokušali da se uloguju u naloge zvaničnika Trampove administracije i članova izbornog štaba američkog predsednika.

Objavljivanje Majkrosofotvog saopštenja bilo je planirano pre nego što je Rojters objavio vest da je meta hakera bila firma za predizbornu strategiju i komunikacije "SKDKnickerbocker", sa sedištem u Vašingtonu, koja sarađuje sa Bajdenom i drugim istaknutim demokratama.

Bart nije imenovao političke konsultante, koji su bili meta hakera, a Majkrosoft je odbio da komentariše da li je "SKDK" bio među njima.

"SKDK" je odbio da komentariše ovaj slučaj.

Bart je rekao da su kineski napori da kompromituju Bajdenovog saveznika i iransko prisluškivanje Trampove kampanje bili neuspešni, ali se u njegovom blogu ne iznose detalji hakerske kampanje koja se pripisuje Rusiji ili napora da se kompromituje poznati bivši Trampov saradnik. On je u opštim terminima naveo da se strani hakerski napadi intenziviraju kako se približavaju izbori.

"Aktivnost koju smo objavili danas jasno pokazuje da strane aktivističke grupe intenziviraju napore čija su meta izbori 2020. godine, što je bilo i očekivano", naveo je Bart.

Zvaničnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost zadužen za sajber prostor Kristofer Krebs rekao je da je upozorenje Majkrosofta u skladu sa ranijim uzpozorenjima obaveštajne zajednice u pogledu ruskog, kineskog i iranskog špijuniranja meta povezanih sa izborima.

"Važno je naglasiti da ništa od toga nije povezano sa održavanjem ili funkcionisanjem izborne infrastrukture i da nema uticaja na izborne sisteme", naveo je Krebs

Bajdenov izborni štab saopštio je da je svestan pokušaja da se hakuju "imejl nalozi pojedinaca povezanih sa kampanjom".

"Od početka smo znali da će naša kampanja biti meta takvih napada i spremni smo za njih", saopštio je Bajdenov tim.

Trampov izborni štab takođe je naveo da je svestan hakerskih napada.

"Mi smo velika meta, zbog čega ne iznenađuju štetne aktivnosti usmerene protiv kampanje ili naših zaposlenih", saopštila je zamenica portparolke Tea Mekdonald.

Kineska i ruska ambasada u Vašingtonu, i iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku nisu odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar. Sve tri zemlje su prethodno odbacile optužbe za sajber špijunažu.

XS
SM
MD
LG