Linkovi

Još nema dogovora republikanca i Bele kuće o podizanju granice duga


Zastoj u pregovorima približava Sjedinjene Države krizi, izazivajući nestabilnosti na finansijskim tržištima i preteći globalnoj ekonomiji (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Zastoj u pregovorima približava Sjedinjene Države krizi, izazivajući nestabilnosti na finansijskim tržištima i preteći globalnoj ekonomiji (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Iako pregovarači demokratskog predsednika Džoa Bajdena i predsedavajućeg Predstavničkog doma Kevina Mekartija razgovore opisuju kao "produktivne", u pokušaju da postignu dogovor o podizanju gornje granice zaduživanja SAD, njihovi pregovori za sada nisu doveli do rešenja.

Ukoliko do dogovora ne dođe pre 1. juna, postoji mogućnost da Amerika neće da bude u stanju da plati svoje račune. To bi moglo da ima katastrofalne posljedice po američku i svjetsku ekonomiju, a zastoj već izaziva nestabilnost na finansijskim tržištima.

Situaciju otežava činjenica da članovi Kongresa u četvrtak zbog prazničnog vikenda povodom Dana sećanja napuštaju Vašington i ne očekuje se njihov povratak do utorka naredne sedmice - dva dana pre 1. juna.

Posle četvoročasovnog sastanka u Beloj kući u sredu, Mekarti je izjavio da se u pregovorima napredovalo i da će se oni nastaviti tokom večeri, predviđajući da će dve strane postići dogovor, iako je ostalo nekoliko nerešenih pitanja.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je juče dok su razgovori vođeni, da oni daju rezultate: "Ako nastave da se održavaju u duhu dobre volje, možemo da postignemo sporazum".

Uprkos pozitivnom tonu, dogovora još nema, a Mekarti kaže da to "nije njegova krivica", dodajući da im je ipak potrebno još vremena

Ranije u sredu, Mekarti je ukazao da je optimista u smislu da bi se napredak mogao ostvariti pre 1. juna i isteka roka - kada bi Sekretarijat za finansije mogao ostati bez rasploživog novca.

Nadam se da ćemo ostvariti napredak”, poručio je Mekarti – odbacujući odgovornost za krizu, rekavši da je krivica na strani Bele kuće.

Pregovori o gornjoj granici duga direktno su povezani sa već poznatim problemom - republikanci predvođeni Mekartijem nastoje da smanje potrošnju federalne vlade, dok Bajden i demokrate to ne žele.

Vremena za iskorak je malo. Sekretarka za finansije Dženet Jelen izjavila je da bi se moglo dogoditi da rok koji ističe 1. juna bude probijen.

Već vidimo određene potrese na finansijskim tržištima”, rekla je ona.

Agencija Fič rejtings saopštila je u sredu da je kreditni rejting Sjedinjenih Država pod nadzorom radi potencijalnog umanjenja, upozoravajući da bi se to moglo dogoditi zbog rizične politike i političkih podjela u debati o podizanju gornje granice duga. Iz ove agencije su naveli da ipak očekuju pronalazak rešenja za problem.

Između dvije strane i dalje postoje velike razlike u pogledu smanjenja budžetske potrošnje. Demokrate smatraju da bi bogati Amerikanci i kompanije trebalo da plaćaju veći porez, dok republikanci žele veliko rezanje vladinih troškova.

Čak i ako Bajden i Mekarti postignu dogovor, moraće da za njega da pridobiju podršku u Kongresu. Za usvajanje zakonskog prijedloga u oba doma Kongresa možda će biti potrebno duže od nedelju dana, prije nego što Bajden može da ga potpiše.

Ako Kongres ne podigne gornju granicu duga i tako omogući federalnoj vladi da pozajmi više novca da plati račune, SAD bi mogle da dođu u poziciju da ne mogu da ispunjavaju finansijske obaveze što bi potencijalno dovelo do recesije u zemlji i haosa na finansijskim tržištima.

Većinu u Predstavničkom domu imaju republikanci, a u Senatu demokrate.

XS
SM
MD
LG