Linkovi

Bez dogovora lidera demokrata i republikanaca o podizanju limita zaduživanja


Arhiva - Predsednik Džo Bajden razgovara sa predsedavajućim Predstavnikog doma Kevinom Mekartijem na ulazu u Predstavnički om, na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 17. marta 2023.
Arhiva - Predsednik Džo Bajden razgovara sa predsedavajućim Predstavnikog doma Kevinom Mekartijem na ulazu u Predstavnički om, na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 17. marta 2023.

Američki predsednik Džo Bajden i lideri republikanca i demokrata u Kongresu sastali su se u utorak u Beloj kući u pokušaju da pravaziđu blokadu povodom podizanja granice zaduživanja zemlje.

Predsedavajućem Predstavničkog doma, republikanacu Kevinu Mekartiju i lideru republikanske manjine u Senatu Miču Mekonelu pridružili su se kongresni lideri demokrata Hakim Džefris i Čak Šumer, kako bi zajedno razgovarali o predstojećem roku za uveravanje da vlada može da plati troškove koje je već napravila.

Mekarti je nakon sastanka izjavio da "nije vidio promene" koje bi vodile ka okončanju višemesečnog zastoja na rešavanju tog problema. Dodao je da će nastaviti da vrši pritisak na Bajdena da smanji potrošnju vladinih institucija, kako bi zauzvrat republikanci glasali za podizanje granice zaduživanja.

Iz Bele kuće su naveli da Bajden odbija da pravi takve ustupke i da je to ponovio na današnjem sastanku.

Bajden je razgovor opisao kao produktivan, dodajući da je "apsolutno siguran" da nemogućnost Amerike da ispuni svoje obaveze "nije opcija".

Republikanci insistiraju na smanjenju potrošnje pre nego što pristanu da podignu gornju granicu duga, dok je Bajden rekao da Kongres ima dužnost da plati svoje račune i da ta dva pitanja treba odvojeno razmatrati.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je zakonodavcima prošle nedelje da bi Centralna banka već 1. juna mogla da ostane bez sredstava da plati vladine dugove.

Ona je za CNBC u ponedeljak rekla da postoji "veoma veliki jaz" između demokratskih i republikanskih pozicija i upozorila da bi nepodizanje granice duga izazvalo "ekonomsku katastrofu".

Naredni sastanak Bajdena i kongresnih lidera zakazan je za petak.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG