Linkovi

Bajden i republikanci nadaju se dogovoru o podizanju granice zaduživanja


Rredsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti obraća se novinarima posle sastanka lidera u Kongresu sa predsednikom Džo Bajdenom u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)
Rredsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti obraća se novinarima posle sastanka lidera u Kongresu sa predsednikom Džo Bajdenom u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Američki predsjednik Džo Bajden, predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti i drugi najviši zvaničnici Kongresa sastali su se u utorak u Bijeloj kući u novom nastojanju da postignu dogovor o podizanju limita zaduživanja Sjedinjenih Država, kako bi vlada mogla više pozajmljivati i tako plaćati postojeće obaveze.

Sastanak je trajao nešto kraće od sat, ali je Mekarti bio optimista da je "moguće postići dogovor do kraja nedelje" iako su pregovori, kako je naveo, bili daleko od uspješnih. Mekarti je novinarima rekao da Bajden pokušava da postigne dogovor do 1. juna, kako bi se spriječila mogućnost ekonomske katastrofe.

"Moramo da obavimo mnogo za kratko vrijeme", rekao je Mekarti, navodeći da je poslednji sastanak otvorio put za buduće razgovore.

Predsjednik Džo Bajden govori u Bijeloj kući poslije sastanka sa republikancima (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Predsjednik Džo Bajden govori u Bijeloj kući poslije sastanka sa republikancima (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Bajden je poslije sastanka saopštio da je ostalo još da se radi na teškim pitanjima, ali da je optimističan da postoji put ka "odgovornom, dvostranačkom dogovoru o budžetu ako obje strane pregovaraju u dobroj vjeri i prepoznaju da nijedna od njih ne može dobiti sve što želi". Bajden je rekao da je sastanak bio produktivan, ali da još ima posla.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer, koji je učestvovao na sastanku, takođe je izrazio nadu u dogovor, ističući da su svi učesnici razumjeli da bi bilo katastrofalno ako bi SAD došle u poziciju da ne mogu da plaćaju račune. Takođe je najavio nastavak dvostranačkih pregovora.

Bajden insistira da Kongres podigne trenutnu gornju granicu duga od 31,4 hiljada milijardi dolara, pri čemu to ne bi povlačilo dodatne uslove.

Mekarti i republikanci u Kongresu pozvali su na značajno smanjenje buduće državne potrošnje u zamjenu za podizanje granice duga na godinu dana. Taj scenario bi zahtijevao novu rundu pregovora o gornjoj granici duga tokom rane faze predsjedničkih prelimarnih izbora 2024. godine.

Sastanak Kevina Mekartija i Džoa Bajdena u Ovalnom uredu, 9. maja 2023. godine.
Sastanak Kevina Mekartija i Džoa Bajdena u Ovalnom uredu, 9. maja 2023. godine.

Zbog moguće krize, Bajden je odlučio da skrati planiranu posjetu Japanu, Papui Novoj Gvineji i Australiji, koja počinje u srijedu. Bajden će prisustvovati samitu G7 u Japanu, ali se onda vraća u Vašington, saopšteno je iz Bijele kuće.

Iz Bijele kuće su saopštili da je predsjednik nakon sastanka naložio svojim zaposlenicima da nastave sastanke na dnevnom nivou, dodajući da bi volio da se sa liderima putem telefona čuje u toku sedmice, te da se ponovo sastanu nakon njegovog povratka.

Iako je trenutni limit duga dostignut u januaru, ministarka finansija Dženet Jelen i američki finansijski zvaničnici preduzeli su ono što opisuju kao "vanredne mjere" kako bi uskladili potrošnju i nastavili plaćati vladine račune. Ona kaže da bi SAD mogle ostati bez gotovine za ispunjavanje obaveza do 1. juna.

Sjedinjene Države nikada nisu bile u poziciji da ne mogu plaćati svoje dugove. Jelen i drugi najviši vladini zvaničnici upozorili su da će to imati direktne i široko rasprostranjene posljedice, uključujući katastrofu na američkim i svjetskim berzama, masovna otpuštanja američkih radnika i odgođene isplate američkim penzionerima i zdravstvenim radnicima koji liječe starije Amerikance.

Kongres SAD je podizao gornju granicu duga 78 puta - i za vrijeme predsjednika demokrata i za vrijeme republikanaca, uključujući tri puta tokom četverogodišnjeg mandata bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Tramp, koji je ponovo jedan od republikanskih kandidata za predsjedničku nominaciju, je prošle sedmice iskazao ravnodušnost prema mogućem neplaćanju dugova.

Bivši predsjednik Donald Trump govori u Indijanapolisu, 14. aprila 2023.
Bivši predsjednik Donald Trump govori u Indijanapolisu, 14. aprila 2023.

Kažem republikancima, kongresmenima i senatorima, ako vam [Bajden i demokrate] ne daju velike [budžetske]rezove, moraćete da izaberete neplaćanje obaveza“, rekao je Tramp. "Ali to je bolje od ovoga što trenutno radimo jer trošimo novac kao pijani mornari."

Prošle sedmice, Bajden i kongresni lideri obje političke stranke sastali su se bez postizanja sporazuma o gornjoj granici duga, ali su njihovi predstavnici i članovi kabineta nastavili razgovore.

Iako je Bajden rekao da ne bi povezivao povećanje limita zaduživanja sa budućim rezovima vladine potrošnje, naveo je da je voljan odvojeno razgovarati o ograničenjima potrošnje. Godišnji deficiti od milijardi dolara već godinama su uobičajeni za američku vladu.

Ako se postigne dogovor, u napetoj političkoj atmosferi u Vašingtonu moglo bi biti pitanje terminologije da li su povećanje gornje granice duga i paralelno smanjenje buduće potrošnje povezani. I Bajden i republikanci u Kongresu žele biti u mogućnosti proglasiti pobjedu.

Dvije strane diskutuju oko toga do koje mjere će gornja granica duga biti podignuta - i na koliko dugo - kao i oko zahtjeva republikanaca za smanjenje potrošnje, koje su oni nedavno usvojili u Predstavničkom domu Kongresa.

XS
SM
MD
LG