Linkovi

Sekretarka za finansije SAD: "Finansijska katastrofa" ako ne bude povećana granica zaduživanja


Arhiva - Sekretarka za finansije Dženet Jelen govori na Džons Hopkins školi za napredne međunarodne studije, u Vašingtonu, 20. aprila 2023.
Arhiva - Sekretarka za finansije Dženet Jelen govori na Džons Hopkins školi za napredne međunarodne studije, u Vašingtonu, 20. aprila 2023.

Sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen upozorila je na "ekonomsku i finansijsku katastrofu" za SAD i svetsku ekonomiju ako predsednik Džo Bajden i Kongres ne budu mogli da se dogovore o podizanju gornje granice duga zemlje kako bi vlada mogla da nastavi da plaća svoje račune.

"Početkom juna nam ponestaje gotovine", za plaćanje tekućih računa, rekla je Jelen u emisiji "Ove nedelje" na ABC-u, iako je dodala da postoji "mnogo neizvesnosti" oko toga koji bi tačno to dan mogao biti.

Američki sekretarijat za finansije već je preduzeo "vanredne mere" da nastavi da plaća dugove od dostizanja limita zaduživanja zemlje u januaru od 31,4 hiljada milijardi dolara, rekla je Jelen i dodala: "Naša sposobnost da to uradimo je na izmaku i počećemo da gubimo naš novac".

"Doći će dan kada nećemo moći da platimo svoje račune", rekla je ona.

Yellen to US Congress: Raise Debt Ceiling or Face Economic Calamity
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Bajden je u utorak pozvao najviše lidere Kongresa u Belu kuću da razgovaraju o tome kako da izbegnu nadolazeću krizu.

Predsednik je mesecima pozivao Kongres, uključujući i Predstavnički dom koji tesno kontrolišu republikanci, da poveća gornju granicu duga bez drugih uslova.

Ali umesto toga, republikanci u Predstavničkom domu prošlog meseca su sa razlikom od dva glasa glasali za povećanje gornje granice duga na godinu dana, uz široke rezove vladine potrošnje za socijalne programe i mere kontrole klime kojima se Bajden i demokrate u Kongresu protive.

SAD nikada nisu kasnile sa plaćanjem svojih dugova — isplata za programe koje je Kongres već odobrio — ali Jelen je upozorila da bi, ako vlada ostane bez gotovine, isplate kamata na američke državne obveznice koje drže Amerikanci i vlade u inostranstvu mogle da budu smanjene, mesečne isplate po osnovu socijalnog osiguranja starijim ludima i isplate za pruženu zdravstvenu zaštitu njihovim lekarima bi mogle da budu odložene, a preduzeća bi mogla da otpuste hiljade radnika.

"Moglo bi doći do naglog pada na berzi", rekla je ona, naglašavajući da je kreditna sposobnost zemlje dovedena u pitanje.

SAD su podigle gornju granicu duga 78 puta - i kada su predsednici bili demokrate i kada su bili republikanci. Usred trenutne neizvesnosti, neki analitičari iz Vašingtona predviđaju da bi Bajden i republikanci u narednim nedeljama mogli da postignu sporazum koji bi i jedni i drugi mogli da proglase kao svojevrsnu pobedu, uz podizanje gornje granice duga, gde bi Bajden dodatno pristao da ograniči potrošnju u narednoj fiskalnoj godini koja počinje 1. oktobra.

Savetnici Bele kuće takođe razmatraju da li, po prvi put, da se pozovu na 14. amandman Ustava SAD, koji kaže da puno poverenje i kredit Sjedinjenih Država ne bi trebalo da budu dovedeni u pitanje. Korišćenje te odredbe bi gotovo sigurno dovelo do sudskih postupaka koje bi pokrenuli oni koji se protive jednostranom povećanju gornje granice duga.

Jelen nije isključila tu mogućnost, ali ju je okarakterisala kao lošiju opciju.

"Ne želim da razmatram opcije za hitne slučajeve", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG