Linkovi

Sekretarka za finansije upozorila da vlada SAD uskoro može da ostane bez novca


Sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen (arhiva)
Sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen (arhiva)

VAŠINGTON - Sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen upozorila je da bi SAD do 1. juna mogle da budu u opasnosti da ne mogu da izmire dug, ako Kongres ne podigne granicu zaduživanja, i da bi to moglo da uzrokuje i globalnu finansijsku krizu.

U pismu liderima Predstavničkog doma i Senata, Jelen je apelovala da reaguju što pre i podignu granicu zaduživanja SAD koja je trenutno 31,4 triliona dolara. Ako to ne urade, vlada neće biti u mogućnosti da pozajmljuje novac. Jelen kaže da se ne može znati tačan datum kada vlada ostaje bez novca.

"Ono što smo naučili iz ovakvih situacija iz prošlosti je da čekanje do poslednjeg momenta može da ozbiljno ošteti biznis i poverenje potrošača, poskupi troškove kredita za građane, i negavitno utiče na kreditni rejting SAD", navela je Jelen.

U januaru, Jelen je pisala kongresnim liderima i navela da je njen sekretarijat već počeo da preduzima mere kako bi se izbegla situacija u kojoj ne može da se otplati federalni dug.

Sekretarijat za finansije je u ponedeljak objavio da planira da pozajmi više novca od aprila do juna ove godine, iako je federalna vlada blizu dostizanja gornje granice zaduživanja.

SAD planiraju da u ovom kvartalu pozajme 726 milijardi dolara, što je za 449 milijardi više nego što je projektovano u. januaru.

Zvaničnici Sekretarijata za finansije upozoravaju da je probijanje granice duga velika opasnost za finansijsku poziciju SAD.

Erik van Nostrand, pomoćnik sekretarke zadužen za ekonomsku politiku, navodi u saopštenju da "čak i ako Kongres podigne granicu zaduživanja pre nego što bude probijena, nesigurnost koja vlada u vezi sa ovom temom može da podigne troškove pozajmljivanja novca i uzrokuje dodatni finansijski stres".

"Nema vremena za gubljenje", kaže Šai Akabas iz organizacije Centar za dvostranačku politiku. "Vlada SAD će za nekoliko nedelja ponovo doći u situaciju da ne može da izmiri obaveze. I takva pozicija ne laska državi koja se smatra jednim od temelja finansijskog sistema".

Demokrate i Bela kuća žele da Kongres poveća granicu zaduživanja. Republikanci u Predstavničkom domu nedavno su usvojili predlog o povećanju gornje granice zaduživanja, ali uz smanjenje potrošnje.

Predsednik Džo Bajden je pozvao kongresne lidere na sastanak 9. maja, kako bi rešili ovaj problem.

XS
SM
MD
LG