Linkovi

Bajden: Amerika neće doći u situaciju da ne može da plaća račune


Predsjednik SAD Džo Bajden govori o pregovorima sa republikancima oko podizanja granice zaduživanja (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik SAD Džo Bajden govori o pregovorima sa republikancima oko podizanja granice zaduživanja (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsjednik SAD Džo Bajden u srijedu je rekao da je uvjeren da će biti izbjegnuta potencijalno katastrofalna situacija da Sjedinjene Države ne mogu da plaćaju svoje dugove, ističući da su razgovori sa republikancima u Kongresu o podizanju granice do koje zemlja može da se zadužuje, bili produktivni.

Bajden se obratio uoči odlaska na samit G7 u Japanu, dok pregovarači pokušavaju da utvrde detalje sporazuma o budžetskoj potrošnji koji bi otvorio put za podizanje granice zaduživanja do prvog juna. Ako limit ne bude podignut do tog roka, Sekretarijat za finansije je upozorio da bi SAD mogle da dođu u poziciju da ne mogu da ispunjavaju svoje finansijske obaveze, što bi dovelo do finansijskog haosa.

"Uvjeren sam da ćemo imati sporazum o budžetu i Amerika neće doći u situaciju da ne može da plaća dugove", rekao je Bajden u obraćanju u Bijeloj kući. Dodao je da je sastanak sa predsjednicom Kamalom Haris, predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem i drugim liderima u Kongresu, u utorak, bio produktivan i da su "svi došli na sastanak sa dobrim namjerama".

Bajden je naglasio da su se svi lideri - Mekarti, lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris, lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer i lider republikanaca u gornjem domu Kongresa Mič Mekonel - saglasili da SAD neće biti u poziciji da ne mogu da isplaćuju svoje obaveze.

"Bilo bi katastrofalno za američku ekonomiju i narod kada ne bismo plaćali račune. Uvjeren sam da su se svi saglasili da ćemo se dogovoriti jer nema alternative. Moramo da uradimo ono što je ispravno za zemlju. Moramo da idemo naprijed", poručio je američki predsjednik.

Bajden je ubrzo posle obraćanja otišao u Japan, na samit G7. Naglasio je da će tokom samita u Hirošimi biti u stalnom kontaktu sa zvaničnicima Bijele kuće.

Bajden i Mekarti zadužili su nekoliko predstavnika da pokušaju da utvrde konačan sporazum, a pregovori su počeli u utorak.

Mekarti je takođe bio optimista da će dogovor biti postignut, ali je u intervjuu za CNBC upozorio da je problem to što je "rok veoma kratak".

Nacionalni dug trenutno je 31 hiljadu 400 milijarde dolara. Povećanjem limita do kojeg zemlja može da se zadužuje ne znači da će biti odobreni novi budžetski izdaci, već da će se dozvoliti dodatno zaduživanje da bi se platile obaveze koje je Kongres već odobrio.

XS
SM
MD
LG