Linkovi

Evropljani traže izuzeće iz sankcija za svoje kompanije koje posluju s Iranom


Velika Britanija, Francuska i Nemačka zvanično su zatražile da evropske kompanije koje posluju sa Iranom budu izuzete iz američkih sankcija protiv Teherana, koje će biti primenjene posle američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma.

Ministri tri evropske zemlje naveli su da duboko žale zbog odluke američkog predsednika da se povuče iz sporazuma, u pismu upućenom sekretaru za finansije Stivu Mnučinu i državnom sekretaru Majku Pompeu.

"Kao saveznici, očekujemo da će se Sjedinjene Države suzdržati od preduzimanja akcije koja bi povredila evropske bezbednosne interese", navodi se u pismu.

Zgrada sekretarijata za finansije u Vašingtonu
Zgrada sekretarijata za finansije u Vašingtonu

Sekretarijat za finansije SAD upozorio je u utorak da će se saveznici i partneri SAD suočiti sa "vrlo značajnim rizikom" ukoliko nastave da posluju sa Iranom, uključujući i mogućnost budu pogođeni sankcijama Vašingtona.

Sekretarijat je upozorio na iransko korišćenje paravan kompanija i ilegalnog finansiranja kako bi se dalje nezabeleženo finansirale štetne aktivnosti, čak i posle potpisivanja nuklearnog sporazuma iz 2015. Zvaničnici SAD kažu da očekuju da će Teheran nastaviti takve aktivnosti.

"Iranski režim će prevariti vaše kompanije, podriti integritet vašeg finansijskog sistema i dovesti vaše institucije u rizik od oštrih sankcija, sve do finansiranja terorizma, kršenja ljudskih prava i terorističkih grupa kao što su Hezbolah, Hamas i Huti", rekla je Sigal Mandelker, podsekretarka obaveštajne službe za finansiranje terorizma.

"Nastavićemo da gledamo kako Iran koristi prevarantsku taktiku, uključujući isturene i prikrivene kompanije, kako bi zloupotrebljavao tržište u mnogim zemljama", rekla je Mandelker tokom govora pred Fondacijom za odbranu demokratija, vašingtongskog tink tenka.

Dodatno se potrudite da zaustavite Iran

Ona je ohrabrila saveznike SAD da pojačaju svoje finansijske sisteme i ohrabre svoje kompanije da ulože dodatni napor kako bi se uverile da ne pomažu nenamerno finansiranje onoga što je ona nazvala iranskim zločinačkim aktivnostima širom Bliskog istoka.

"Od naših saveznika i partnera širom sveta tražimo da pridodaju svoje glasove našima u oceni iranske varljive politike zloupotrebe i destrukcije", rekla je.

Mandelker je takođe upozorila da će SAD "izvršiti finansijski pritisak bez presedana" protiv vlade Irana.

"Naše moćne ekonomske vlasti daće režimu jasan izbor: promenite neprihvatjivu podršku terorizmu, destabilizujućim ativnostima i kršenjima ljudskih prava ili se suočite sa ekonomskim nevoljama", rekla je. "Posledice naših sankcija će samo biti sve bolnije ukoliko režim ne promeni svoj kurs".

Predsednik SAD Donald Tramp drži proklamaciju sa njegovom namerom da se povuče iz JCPOA iranskog nuklearnog sporazuma, nakon što ga je potpisao u Diplomatskoj sobi u Beloj Kući u Vašingtonu, 8. maja 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp drži proklamaciju sa njegovom namerom da se povuče iz JCPOA iranskog nuklearnog sporazuma, nakon što ga je potpisao u Diplomatskoj sobi u Beloj Kući u Vašingtonu, 8. maja 2018.

Kraj "užasnog, jednostranog sporazuma"

Predsednik Donald Tramp prošlog meseca je objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma između svetskih sila i Irana iz 2015, nazivajući ga "užasnim, jednostranim sporazumom za koji je bolje da nikada nije bio napravljen".

Takođe je naredio agencijama SAD da ponovo uvedu sve nuklearne sankcije protiv Teherana.

Ali, evropske zemlje neodlučne su da li da odbace sporazum, takođe poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), omogućavajući vladi Irana da se drži njegovih odredbi.

Zvaničnici Evropske unije takođe su preuzeli korake da zaštite mala i srednja preduzeća koja posluju sa Iranom.

XS
SM
MD
LG