Linkovi

Nemačka, Francuska i Britanija otvorile put za trgovinu sa Iranom


IRanski predsednik Hasan Rohani govori tokom posete svetilištu posvećenom osnivaču Islamske Republike, ajatolahu Homeniju, južno od Teherana, Iran, 30. januara 2019.
IRanski predsednik Hasan Rohani govori tokom posete svetilištu posvećenom osnivaču Islamske Republike, ajatolahu Homeniju, južno od Teherana, Iran, 30. januara 2019.

Nemačka, Francuska i Velika Britanija zvanično su uspostavile evropski mehanizam za olakšavanje bezdolarske trgovine sa Iranom i zaobilaženje sankcija SAD, izjavilo je dvoje diplomata u četvrtak.

EU je mesecima pripremala sistem koji je zapravo način obračuna koji izbegava monetarne transfere u dolarima između EU i Irana, iako nije verovatno da će on postati operativan u narednih nekoliko meseci zbog tehničkih detalja.

Nemačka televizija NDR javila je da će Evropski prenosilac za specijalne namene (SPV) dobiti ime INSTEKS - Instrument za podršku trgovinske razmene.

Ideja je da SPV pomogne očuvanju ekonomskog nuklearnog programa pod sporazumom između velikih sila iz 2015.

Male transakcije

Evropi je stalo da pokaže dobru volju prema Iranu otkako se predsednik SAD Donald Tramp povukao iz sporazuma prošle godine.

Telo verovatno neće oživeti trgovinu sa Iranom, pošto je fokusirano prevashodno na hranu, lekove i humanitarne potrepštine, kroz male transakcije. Neće biti korišćeno za transakcije koje su u vezi sa naftom, koje su žestoko pogođene sankcijama SAD.

"Ovo neće to promeniti dramatično, ali je važna politička poruka Iranu koja mu pokazuje da smo odlučno za očuvanje JCPOA i takođe pokazuje Sjedinjenim Državama da branimo svoje interese uprkos njihovim eksteritorijalnim sankcijama", rekao je jedan evropski diplomata.

Pogoršanje odnosa

Međutim, odnosi između Tehenara i EU su pogoršani i EU je ovog meseca uvela prve sankcije Iranu od sporazuma 2015, što je reakcija na probu iranske balističke rakete i planiranje ubistava na tlu Evrope.

U simboličnom potezu, EU je dodala dvojcu Iranaca i iransku obaveštajnu službu na listu terorista.

Zemlje članice EU takođe finalizuju zajedničku izjavu o Iranu kako bi podcrtale zabrinutost povodom regionalne politike Irana i programa balističkih raketa, ali i kako bi pokazale želju da održe nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015.

Francuska i Nemačka preuzele su odgovornost za SPV. Nemački bankar bi trebalo da vodi mehanizam, koji će biti stacioniran u Francuskoj. Francuska, Velika Britanija i Nemačka biće akcionari i nadaju se da će se druge države priključiti.

XS
SM
MD
LG