Linkovi

SAD o tenzijama zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti: Pozivamo na uzdržanost i konstruktivan dijalog


Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu

Sjedinjene Države pozivaju sve strane da pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje mogu da dovedu do jačanja napetosti ili nasilne akcije i da vode konstruktivan dijalog o tom osjetljivom pitanju", saopšteno je iz Stejt departmenta, u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše rast tenzija između Crne Gore i Srbije zbog usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

U pisanom odgovoru portparola Stejt departmenta, navodi se da SAD poštuju pravo svih suverenih zemalja da usvajaju i primjenjuju zakone usklađene sa demokratskim normama i bez stranog miješanja.

Talođe se ističe da Sjedinjene Države snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju svoju slobodu vjere ili ubjeđenja.

Crnogorski parlament usvojio je u decembru 2018. Zakon o slobodi vjeroispovijesti što je potez koji je u dijelu crnogorske javnosti izazvao napetosti.

Dok crnogorske vlasti tvrde da se time nastoji uvesti red u oblast koju je, kako navode, regulisao zastareli zakon - Srpska pravoslavna crkva, prosrpski orijentisana opozicija i zvaničnici Srbije tvrde da se tim zakonskim rješenjem otvara put, za kako navode, otimanje imovine SPC u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG