Linkovi

Zelenski: Rusija kontroliše 20 odsto ukrajinske teritorije


Evakuacioni autobusi napuštaju teritoriju pod ruskom kontrolom, 30. maj 2022.
Evakuacioni autobusi napuštaju teritoriju pod ruskom kontrolom, 30. maj 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u obraćanju parlamentu Luksembruga da ruske snage kontrolišu oko 20 odsto teritorije Ukrajine, a da se linije fronta protežu na više od 1.000 kilometara, dok ruske snage jačaju kontrolu nad ključnim ukrajinskim gradom na istoku zemlje.

U odvojenom obraćanju video linkom na bezbednosnoj konferenciji u Slovačkoj, Zelenski je rekao da zahvalan za pomoć koja stiže, ali da je Ukrajini potrebno još oružja da bi "osigurala značajnu promenu u ovom sukobu" u svoju korist i pobedila u ratu.

Dodao je da je Rusija proteklog dana ispalila 15 krstarećih raketa i da je od početka invazije upotrebila ukupno 2.478 projektila "od kojih je veći deo pogodio civilnu infrastrukturu".

Ovu izjavu Zelenski je dao poštu su SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini od 700 miliona dolara, kao i "naprednije raketne sisteme sa većim dometom". Istaknuto je da rakete neće biti usmerene ka Rusiji.

Britanija je u četvrtak obećala da će Ukrajini poslati sofisticirane raketne sisteme srednjeg dometa koji mogu da ispaljuju rakete na udaljenost do 80 kilometara.

Moskva optužuje SAD da "dolivaju ulje na vatru". Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da snabdevanje raketnim bacačima povećava rizik od uvlačenja trećih zemalja u rat.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je ponovo upozorio na "apsolutno nepoželjne i neprijatne" scenarije ako se zapadno oružje upotrebi za napade na rusku teritoriju.

“Ubacivanje oružja samo će doneti više patnji Ukrajini, koja je samo instrument u rukama onih zemalja koje je snabdevaju oružjem", rekao je Peskov.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je Ukrajina obećala da neće tim sistemima gađati Rusiju.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Majlar rekla je u četvrtak da "Ukrajina vodi isključivo odbrambeni rat".

U međuvremenu, u Kijev je stigla nova američka ambasadorka Bridžet Brink koja bi u četvrtak trebalo da preda akreditive ukrajinskom predsedniku. Brink će biti prva ambasadorka SAD u Ukrajini nakon što je bivši predsednik Donald Tramp neočekivano smenio ambasadorku Mari Jovanovič 2019. godine. Jovanovič je kasnije bila jedan od ključnih svedoka u procesu Trampovog opoziva.

Uoči potvrde u Senatu prošlog meseca, Brink je obećala senatorima da će raditi na tome da ruska invazija na Ukrajinu bude "strateški neuspeh". Očekuje se da će se na tom položaju usredsrediti na koordinaciju isporuka zapadnog oružja.

Pritisak na Severodonjeck

Ruske snage nastavile su da granatiraju ukrajinske gradove i jačaju kontrolu nad istočnim gradom Severodonjeckom koji je, nakon nekoliko dana intenzivnog granatiranja, 80 odsto pod ruskom kontrolom, saopštila je ukrajinska strana. Ruske snage su i u centru grada.

Nakon višednevnih žestokih borbi oko Severodonjecka, čiji je veći deo sravnjen sa zemljom u ruskim napadima, ruske trupe napreduju gradskim ulicama.

"Neprijatelj je ušao u centar Severodonjecka i pokušava da zauzme pozicije. Situacija je veoma teška. Ne želim da procenjujem ili govorim o procentima koje mi kontrolišemo. Znamo ciljeve neprijatelja i radimo sve da sprečimo da ih ostvare", rekao je portparol ukrajinske vojske Oleksandar Motuzjanjik.

Ako Rusija osvoji taj grad i obližnji manji Lisičansk na zapadnoj obali reke Severski Donjec, kontrolisaće celi Lugansk, jedan od dva regiona u Donbasu, koji je ključni ratni cilj ruskog predsednika Vladimira Putina.

Razoren stambeni kvart u Severodonjecku
Razoren stambeni kvart u Severodonjecku

Guverner Luganska Serhij Gajdaj rekao je da je u gradu ostalo oko 15.000 civila.

"Ima civila u skloništima, od kojih većina nije želela da ide", naveo je guverner Luganska.

Objavio je i da je u ruskom vazdušnom napadu pogođena hemijska fabrika Azot u Severodonjecku u utorak, i da je eksplodirao tenk sa toksičnom azotnom kiselinom. Rojters nije mogao da iz nezavisnih izbora potvrdi uzrok incidenta.

Gajdaj je rekao da je Lisičansk lakše braniti zato što se nalazi na brdu, ali da će ga ruske snage gađati artiljerijom i granatama kada budu uspostavile punu kontrolu nad Severodonjeckom.

Jan Egeland, šef humanitarne organizacije Norveški savet za izbeglice koja je već duže prisutna u Severodonjecku, rekao je da do 12.000 civila nema adekvatan pristup vodi, hrani, lekovima i struji.

Ruske snage takođe su ušle u grad Komišuvaka u jugoistočnom regionu Zaporožje, čiji su veliki delovi pod ruskom kontrolom, saopštio je u četvrtak generalštab ukrajinske vojske.

U zapadnom regionu Lavov, četiri ruske rakete pogodile su železničku infrastrukturu, a povređeno je pet osoba i pričinjena velika šteta, saopštile su lokalne vlasti.

XS
SM
MD
LG