Linkovi

Rat u Ukrajini podelio diplomate G20


Indonežanska šefica diplomatije Retno Marsudi govori na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica G20 na Baliju, u Indoneziji (Foto: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS)
Indonežanska šefica diplomatije Retno Marsudi govori na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica G20 na Baliju, u Indoneziji (Foto: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS)

Duboko podeljene najviše diplomate iz najbogatijih i najvećih zemalja u razvoju nisu uspele da u petak pronađu zajednički jezik u pogledu ruskog rata u Ukrajini i rešavanja globalnih posledica, zbog čega su izgledi za buduću saradnju u okviru G20 nesigurni, prenosi agencija Asošijeted pres.

Na početku razgovora koji su bili u senci dva nepovezana i neočekivana politička događaja, uključujući šokantno ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, ministri inostranih poslova G20 čuli su emotivan poziv na jedinstvo i kraj rata, koji je uputio indonežanski domaćin.

Međutim, konsenzus nije postignut imajuću u vidu produbljivanje podela između Istoka i Zapada koje s jedne strane podstiču Kina i Rusija, a s druge SAD i Evropa. Na sastanku nije bilo grupne fotografije, niti zvaničnog saopštenja, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, a bila su vidljiva neslaganja, naročito između Rusije i zapadnih učesnica.

Iako su prvi put od početka rata u Ukrajini bili u istoj sali, američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov su ignorisali jedan drugog.

Lavrov je najmanje dva puta napustio skup: jednom kada je njegova nemačka koleginica Analena Berbok govorila na početku sastanka, i ponovo uoči obraćanja ukrajinskog ministra inostranih poslova Dmitra Kulebe putem video linka, prenosi AP pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomatu.

Sastanak je počeo nekoliko sati nakon što je britanski premijer Boris Džonson najavio ostavku, zbog čega je britanska šefica diplomatije Liz Tras napustila Bali. Tek što je skup počeo, objavljeno je da je bivši japanski premijer upucan. Abe je kasnije podlegao povredama u bolnici.

Mnogi, ako ne i svi učesnici izrazili su šok zbog Abeovog ubistva, koje se dogodilo dok su raspravljali o značaju obnove poverenja u multilateralizam i o poštovanju globalnog poretka zasnovanog na pravilima.

Indonežanska šefica diplomatije Retno Marsudi pozvala je okupljene - među kojima su bili Lavrov, Blinken, kineski ministar Vang Ji i nekoliko evropskih zvaničnika - da prevaziđu nepoverenje zarad dobrobiti planete koja se suočava sa višestrukim izazovima, od koronavirusa i klimatskih promena do Ukrajine.

"Svet tek treba da se oporavi od pandemije, a već smo suočeni sa još jednom krizom: ratom u Ukrajini. Posledice su globalne, kada je reč o hrani, energiji i fizičkom prostoru", poručila je Marsudi.

Podsetila je i da siromašne i zemlje u razvoju sada snose najveće posledice nestašica goriva i žita, izazvane ratom u Ukrajini, i dodala da G20 ima odgovornost da pojača napore i rešava to pitanje da bi se osigurao dalji značaj globalnog poretka zasnovanog na pravilima.

Rat u Ukrajini, kako je ocenila, poremetio je taj poredak.

"Iskreno, ne možemo da poreknemo da je postalo teško za svet da sedi zajedno. Svet nas gleda, ne možemo da doživimo neuspeh", rekla je Marsudi i dodala da se o ratu u Ukraniji razgovaralo na gotovo svim bilateralnim sastancima tokom jednodnevnog skupa.

Nakon što je sastanak završen, Marsudi nije mogla da ukaže ni na jedan sporazum svih učesnika, mada je navela da postoji sveobuhvatna zabrinutost u pogledu poremećaja u snabdevanju hranom i energijom, koji su rezultat rata u Ukrajini. Rekla je i da su "samo neke zemlje osudile invaziju".

Lavrov je novinarima posle prve sesije rekao da Rusija "nije ta koja je prekinula sve kontakte".

"To su uradile SAD. To je sve što mogu da kažem. I ne trčimo za drugima i predlažemo sastanke. Ako ne žele da pričaju, to je njihova odluka", rekao je ruski šef diplomatije. Na pitanje novinara zašto nije bio na grupnoj fotografiji, odgovorio je: Nisam nikoga zvao da bude sa mnom na fotografiji.

Ubrzo nakon toga, Blinken je direktno kritikovao rusku delegaciju, a na drugoj sesiji optužio je Moskvu da blokira izvoz miliona tona žita iz ukrajinskih luka i time izaziva nestabilnost u snabdevanju hranom u velikim delovima sveta, preneo je neimenovani zapadni diplomata. Lavrov nije prisustvovao Blinkenovom obraćanju.

Neimenovani zapadni zvaničnik koji je prisustvovao sastanku, a na kojeg se pozvala agencija Rojters, preneo je da je na sastanku postignut konsenzus u pogledu zahteva da Rusija ukine blokadu na izvoz ukrajinskog žita.

"Nadamo se da je rezultat ovog sastanka da Rusija vidi koliko je širok konsenzus o potrebi da se postigne napredak u pogledu pitanja izvoza žita", rekao je zvaničnik.

XS
SM
MD
LG