Linkovi

Zapad pokušava da odblokira izvoz žitarica iz Ukrajine, Putin upozorava na "dugi rat"


Uništena zgrada Pedagoškog fakulteta u Harkovu
Uništena zgrada Pedagoškog fakulteta u Harkovu

KIJEV - Zapadni zvaničnici pokušavali su da utiču na Rusiju da dozvoli Ukrajini izvoz žitarica, zbog sve veće pretnje krizom gladi u svetu. Moskva, međutim, optužuje Zapad za ekonomski rat sa Rusijom i pokušaj da je izoluje zbog rata u Ukrajini.

Predsednik Vladimir Putin upozorio je da je ruska invazija na Ukrajinu tek počela i da su šanse za pregovore sve manje kako konflikt odmiče.

"Mnogo puta smo čuli da Zapad želi da se bori protiv nas do poslednjeg Ukrajinca. To je tragedija za ukrajinski narod, ali deluje da sve ide ka tome", kazao je Putin u četvrtak.

Rusija je nastavila sa granatiranjem ciljeva u Donbasu, a ukrajinski zvaničnici procenjuju da sledi novi pokušaj osvajanja dodatne teritorije.

Suočavanje na samitu G20

Na sastanku ministara G20 u Indoneziji, neki od najžešćih kritičara rata suočili su se sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

Visoko na agendi nalazi se izvoz žitarica iz Ukrajine koji je blokiran u crnomorskim lukama. Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika i zato mnogi upozoravaju da će zemlje u Africi i Bliskom istoku biti u opasnosti od velike gladi, ako se to pitanje uskoro ne reši.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken apelovao je na Moskvu da dozvoli izvoz, preneo je zapadni diplomata.

"Obratio se direktno Rusiji i rekao: Našim ruskim kolegama poručujem da Ukrajina nije vaša zemlja, to žito nije vaše. Zašto blokirate luke? Omogućite izvoz".

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je ranije kritikovao Zapad, rekavši da se ministri fokusiraju na kritikovanje Rusije, umesto da rešavaju globalne ekonomske probleme.

Indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi pozvao je G20 da "nađe put napred" i reši globalne izazove i posledice rata, među kojima su povišene cene energenata i hrane.

Na terenu, najžešće borbe se vode u Donbasu, koji čine regioni Lugansk i Donjeck.

Lugansk je Rusija uzela pod kontrolu i usledila je ofanziva na Donjeck.

Guverner Luganska Sergej Gajdaj, međutim, tvrdi da Rusi i dalje granatiraju sela i gradove.

Vadim Lijak, gradonačelnik Slavjanska koji se nalazi u Donjecku, izjavio je da je jedna žena stradala u bombardovanju stambene zgrade prethodne noći.

Britansko ministarstvo odbrane procenilo je da će ruske snage verovatno biti u privremenom zatišju pre nego što krenu u novu ofanzivu na Donjeck.

XS
SM
MD
LG