Linkovi

Fajzer: Pilula protiv kovida efikasna 89 odsto u sprečavanju hospitalizacije i smrtnih ishoda


Kompanija je ukazala da namerava da dostavi rezultate preliminarnih ispitavanja leka američkoj Upravi za hranu i lekove. Očekuje se da će ta prijava biti podneta pre Dana zahvalnosti (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Kompanija je ukazala da namerava da dostavi rezultate preliminarnih ispitavanja leka američkoj Upravi za hranu i lekove. Očekuje se da će ta prijava biti podneta pre Dana zahvalnosti (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Farmaceutska kompanija "Fajzer" saopštila je da je klinička studija leka protiv koronavirusa, koji je proizvela, pokazala da pilula za 89 odsto umanjuje potrebe bolničkog lečenja ili smrtni ishod kod odraslih građana - koji se suočavaju sa rizikom od razvoja težek oblika bolesti.

Kompanija je ukazala da namerava da dostavi rezultate preliminarnih ispitavanja leka američkoj Upravi za hranu i lekove. Očekuje se da će ta prijava biti podneta pre praznika Dana zahvalnosti, izjavio je izvršni direktor Fajzera Albert Burla u razgovoru za Si-En-Bi-Si.

Medicinski tretman, pod nazivom Paklovid, činiće dve komponente: Fajzerova pilula protiv kovida i antivirusni medikament ritonavira. Sastojaće se od tri pilule koje će se uzimati dva puta dnevno.

U kliničkoj studiji farmaceutske kompanije Fajzer učestvovalo je 1.219 pacijenata kojima je dijagnostikovan blagi ili umereni koronavirus sa najmanje jednim faktorom rizika za razvoj teške bolesti, poput gojaznosti ili starije životne dobi.

Utvrđeno je da je 0,8% obolelih koji su primili Fajzerov lek u roku od tri dana od pojave simptoma prebačeno u bolnicu i niko nije umro 28 dana nakon tretmana. U grupi placebo pacijenata u bolnicu je prebačeno njih 7% i zabeleženo je sedam smrtnih slučajeva.

Slične stope ostvarene su u grupama pacijenata lečenih u roku od pet dana od pojave simptoma: 1% pacijenata lečene grupe je završio u bolnici - u poređenju sa 6,7% za placebo grupu, koja je uključivala 10 smrtnih slučajeva.

Fajzer, za sada, nije iznosio detalje neželjenih efektata tretmana, ali je ukazao da ih je bilo kod oko 20% pacijenata pod terapijom, al i kod onih koji su dobijali placebo. Inače, poznato je da su mogući neželjeni efekti ritonavira mučnina i dijareja.

Podaci ukazuju da naš oralni antivirusni lek ako ga odobre regulatorna tela, ima potencijal da spase živote pacijenata, smanji ozbiljnost infekcija kovida i eliminiše do devet od deset hospitalizacija“, istakao je direktor Fajzera u prethodnom objavljenom saopštenju.

Fajzer je saopštio da do kraja 2021. planira proizvodnju 180.000 pakovanja leka do kraja 2021. i, kako je ukazano, najmanje 50 miliona do kraja 2022.

Predsednik Džo Bajden rekao je da su Sjedinjene Države obezbedile milione doza Fajzerove antivirusne pilule, u slučaju da se utvrdi da je reč o efikasnom tretmanu.

"Ako Uprava za hranu i lekove (FDA) da odobrenje, možda ćemo uskoro da imamo pilule koje leče virus kod zaraženih. Već smo obezbedili milione doza. Taj tretman bi bio još jedno sredstvo da se ljudi zaštite od najgorih ishoda kovida", naglasio je Bajden.

XS
SM
MD
LG