Linkovi

SAD i NATO traže od Rusije da povuče trupe, Zapad razmatra opcije


Američki državni sekretar Entoni Blinken (D) na sastanku sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom u Briselu ( Foto: Johanna Geron, Pool via AP)
Američki državni sekretar Entoni Blinken (D) na sastanku sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom u Briselu ( Foto: Johanna Geron, Pool via AP)

Američki državni sekretar Entoni Blinken u utorak je uputio podršku Ukrajini u konfliktu sa Rusijom, dok je NATO zatražio od Moskve da zaustavi raspoređivanje velikog broja trupa na ukrajinskim granicama.

Blinken, koji se vratio u Brisel samo nekoliko nedelja posle svoje prve evropske turneje na položaju državnog sekretara, rekao je novinarima da "Sjedinjene Države čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine". Dodao je da će se razgovarati o ambicijama Kijeva da se jednog dana pridruži NATO-u.

Blinken se sastao sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom, dan pošto su ministri inostranih poslova G7 osudili grupisanje ruskih snaga, za koje Zapad kaže da i dalje nema objašnjenja.

Blinken je rekao da Rusija raspoređuje najveće snage od 2014. godine, kada se zaoštrio konflikt između Ukrajine i Rusije, a Moskva izvršila aneksiju Krima.

Blinken je takođe upozorio na ruske "veoma provokativne akcije". Sa Kulebom se prethodno sastao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je rekao da su ruski vojnici u stanju borbene gotovosti.

"Rusija je proteklih nedelja rasporedila hiljade trupa na ukrajinskim granicama, što je najveće grupisanje ruskih snaga od nelegalne aneksije Krima 2014. godine", naglasio je Stoltenberg i dodao:

"Rusija mora da zaustavi ovo vojno grupisanje u Ukrajini i u njenoj okolini, okonča provokacije i odmah radi na deeskalaciji situacije".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom

Rusija ističe da ima pravo da raspoređuje svoje snage gde želi, uključujući i u odbrambene svrhe, i redovno optužuje NATO za destabilizaciju Evrope slanjem pojačanja u oblast Baltika i u Poljsku od aneksije Krima.

Ruske novinske agencije prenele su izjavu ministra odbrane Sergeja Šojgua da Rusija preduzima mere da odgovori na, kako je naveo, preteće vojne akcije NATO-a, među kojima se provera borbene gotovosti i vojne vežbe.

Šojgu je, kako navode agencije, rekao da NATO planira da rasporedi 40.000 vojnika i 15.000 vojnog osoblja blizu ruske teritorije. Alijansa je demantovala te tvrdnje.

Rusija je u utorak takođe nazvala SAD "protivnikom" i poručila američkim ratnim brodovima da se drže podalje od Krima, koji se nalazi na strateškoj lokaciji u Crnom moru i oko kojeg sve češće patroliraju NATO saveznici.

"Jačanje veza SAD i NATO"

Američki državni sekretar će se u Briselu sastati sa evropskim i NATO savezncima, a očekuje se da teme razgovora budu grupisanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i situacija u Avganistanu.

Blinken je pre tri nedelje bio u Briselu na samitu sa predstavnicima NATO i naglasio da je za SAD prioritet jačanje veza i savezništava.

"Drago mi je što ponovo idem u Brisel. SAD su posvećene ponovnoj izgradnji savezništava, posebno sa NATO saveznicima. Naša podršla NATO-u ostaje ključna za transatlantsku bezbednost", tvitovao je Bliken.

Blinken je razgovarao sa Generalnim sekretarom NATO i saopštio da je "zajednički stav da Rusija mora da zaustavi raspoređivanje vojske i agresiju na ukrajinskoj granici".

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker kazao je da će se uputiti poziv Rusiji da bude oprezna i da se uzdrži od eskalacije.

Sa Blinkenom će u Briselu biti i šef Pentagona Lojd Ostin.

Druga velika tema biće situacija u Avganistanu, gde 1. maja ističe rok koji je postavila Trampova administracija, za povlaćenje 2.500 američkih vojnika.

Riker kaže da će ti razgovori biti prilika da se nastavi diskusija o Avganistanu započeta prošlog meseca. Blinken je rekao da SAD žele da saslušaju NATO članice i da se sa njima konsultuju, kao i da će "zajedno otići kada bude vreme za to".

XS
SM
MD
LG